Kolla in när Lithén jagar rekordlyftet – över 200 kilo på stången

Tyngdlyftning

Hampus Lithén visade bara veckan efter sina bästa tävlingslyft någonsin upp en grymt hög lägstanivå när hans klubb, Trosa Atletik, arrangerade tävling. Vi fick också se ett par hemmadebutanter där exempelvid unge Lucas Carlsroth övertygade.

Hampus Lithén hade hittat formen inför en tävling på Island där han tog 354 kilo sammanlagt, varav 154 var personligt rekord med tre i stöt där mest förbättringspotential finns.

– Jag har ju försökt träna i veckan så jag skulle underhålla den där formen, men det är svårt med ett maxuttag. I dag fanns den inte alls. Därför var det en förvånansvärt bra lägstanivå som jag väl får ta med mig när jag har lugnat ner mig lite för just nu känns det inte så, säger Lithén med ett snett leende.

Även om uppladdningen långt ifrån var den bästa hade han ju så gärna velat visa upp ett svenskt rekord för hemmapubliken.

– Jag tycker att det var fantastiska lyft av Hampus här med tanke på förutsättningarna; magkänslan är att det kan bli stordåd på EM i Georgien i april, inflikar Trosa Atletiks Håkan Fridhäller som har följt Lithéns utveckling senaste åren från nära håll.

Lithén insåg egentligen ungefär samma sak, men med stor vinnarskalle och adrenalinet kvar i kroppen var det inte

– Vändningen vid det första försöket på 205 kilo kändes suverän, den kändes MYCKET lättare än den på 195. Men har man så mycket på stången och får den på halsen är det bara att acceptera att det är över. Då blir det svart – och då är det slut på det roliga. Jag ska försöka att inte vara så frustrerad...men det är jag. Bra försök. Bra vändning. Synd!

När Sverigeettan i supertungvikt, Hampus Lithén från Trosa Atletik, numera klarar 195 kilo i stöt är det vardagsmat resultatmässigt – men det är trots allt många kilo som ska hivas upp på raka armar. Foto:

Höjningen från 195 till 205 är egentligen brutalt stor. Men Hampus kände att svenska rekordvikten inte var omöjlig, även om det helt enkelt inte fanns det inte mera bensin till det sista försöket på 205.

– Det tog slut bra där...

Även i ryck var hade Lithen personligt rekord på gång, men fick nöja sig med att tangera det gamla innan Island.

– Jag visse inte hur det skulle kännas i ryck. Det på 151 kilo är ett bra lyft – mitt lättaste över 150. Men på 157 var krafterna slut med den form som jag är i nu...

I övrigt fick vi bland annat se två debutanter och framtidskillar från Trosa Atletik. I den sena lyftargruppen hade blott 17-årige Lucas Carlsroth både ett fint ryck på 85 kilo och andra försöket i stöt på 110 fick vita markeringar av alla tre domarna.

– En KLAR talang. När Lucas får äta upp sig, växa in i den kroppen i 81-kilosklassen och får lära sig att tävla kommer det bli bra. Han har farten och har tränat hårt under sommaren. Årets stora mål blir junior-SM i september, säger Håkan Fridhäller.

  • En annan hemmalyftare, unge Lucas Carlsroth, visade sig vara ett spännande framtidsnamn. Här är 17-åringen på väg att klara 110 kilo i stöt. Foto:
  • Foto:
1/

Ett annat nytt råämne i hemmaklubben är Marcus Bundajev; en stor och stark kille från Järna som kommer från simningen men nu behöver få explosiviteten för tyngdlyftning. Bundajev fick upp 90 kilo i ryck och 115 i stöt denna gång.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Hampus LithénSportTyngdlyftningWEBB_TV
Relaterat