Foto:

Hetsig skoldebatt om pojkars betyg

Nyköping

Fyra nej på lika många motioner om skolan. Och så nej på ytterligare en motion. Avslagen och stundtals hetsig debatt präglade tisdagens kommunfullmäktige i Nyköping.

Kvällens beslut inleddes med en riktigt lång debatt om pojkars sämre betyg i skolan och Petter Söderbloms (M) motion om en lokal utredning om de strukturella orättvisor i skolan som gör att pojkar får sämre betyg än flickor. Konsekvenserna av pojkarnas dåliga prestation är många påpekade han.

– Vi kommer att få en grupp av lågutbildade, ensamstående och arbetslösa män som står utanför samhället.

Majoriteten röstade nej till förslaget eftersom en lokal utredning inte skulle tillföra något i arbetet, svarade Kent Pettersson (S). Han medgav dock att nämnden kan bli bättre på att följa upp frågan lokalt.

Även Sofia Remnerts (L) motion om en handlingsplan för särbegåvade elever ledde till en lång och stundtals riktigt hetsig debatt. Det är allvarligt att lärare inte känner till begreppet särbegåvade elever, sade hon.

– Det här är en skam för Nyköping.

Majoriteten vill dock lämna det arbetet till rektorer och lärare och det blev nej till förslaget. Även motionerna om tidigare simundervisning och läsplattor till nyanlända elever röstades ner. Liksom Sverigedemoraternas motion att pausa kampanjen Bo i Nyköping.

Både oppositionen och revisionen riktade kritik mot underskottet i kommunens delårsrapport. Revisionen konstaterar att det inte görs tillräckligt för att komma tillrätta med budgetunderskottet.

– Divisionen för barn, utbildning och kultur brottas med stora utmaningar i ekonomin, medgav kommunalrådet Urban Granström (S).

Följ hela debatten från fullmäktige här:

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings kommunPolitik