Tillsammans med vänner och kollegor får Inge ta emot mästarbrevet på onsdag. – Det är först nu jag börjar inse vad jag ska vara med om. Det ska bli maxat, säger han. Foto:

Lokal tatuerare får motta mästarbrev

Nyköping

På onsdag får Inge Norlin tillfälligt byta den röda interiören på sin studio Lucky 7 i Nyköping mot Blå Hallen i Stockholms stadshus. Där ska han tillsammans med elva andra bli de första i världen att erhålla mästarbrev i tatuering.

Inge Norlin började sin bana som tatuerare för drygt 30 år sedan.

Längtan till rockbranschen var det som ledde honom in på vad som blivit en stor del av hans liv.

– Jag valde inte yrket, yrket valde mig, säger Inge Norlin.

Men att bli tatuerare på mitten av 80-talet var inte direkt plättlätt. Då fanns det 14 tatuerare i hela Sverige och de höll hårt på sina yrkeshemligheter.

Ove "Doc Forest" Skog gästade Lucky 7 då och då. Kvar på studion finns en av hans gamla tatueringsmaskiner han byggde själv. Gjord med bland annat en blinkersspak från en Volvo Amazon, dörrhandtag från en Opel Kadett, en halv kaffesked och en knyckt servetthållare. Foto:

– Det var ett hårt klimat och det hände mer än en gång att jag blev utjagad med huvudet före när jag var inne på en tatueringsstudio för att få rekommendationer, berättar Inge. Yrket ledde honom från Västerås, till Stockholm via Norrköping för att till sist hamna i Nyköping. Inge startade studion Lucky 7 på Västra Kvarngatan i Nyköping 2003. Sen dess har det blivit otaliga timmar i "gubbgrottan" som han med glimten i ögat benämner studion som.

Inge har förkärlek för klassiska tatueringar med tydliga linjer och skuggor. Foto:

På onsdag får Inge Norlin ta emot mästarbrevet i Stockholm.

– Under hela min karriär har jag fått frågan "vad jobbar du med på riktigt?", så det känns som det ultimata erkännandet att tatuerare är ett riktigt yrke. Egentligen betyder det mer för hela branschen än för mig, säger Inge.

Inge Norlin

Inge Norlin

Bor: Vrena

Jobbar: Driver tatueringsstudion Lucky 7 i Nyköping

Intressen: Tatueringar och att skruva på en gammal bil

Familj: Sambo

Aktuell: Får mästarbrev i tatuering under onsdagen

Fakta: Gesäll- och mästarbrev

Gesällbrevet är en kvalitetsgaranti för hantverkare. En hantverkare med gesällbrev är väl insatt i yrket, vilket de har visat bland annat genom sitt gesällprov. För att hålla en hög kvalitet och aktualitet på gesällbreven görs bestämmelserna i nära samråd med varje yrkes branschorganisation. Gesällbrev finns i ett flertal europeiska länder och i Sverige utfärdas drygt 1000 gesällbrev per år. I dag kan man ta sitt gesällbrev i omkring 75 olika yrken.

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. Förutom stort yrkeskunnande och stor erfarenhet garanterar brevet pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och förordning om mästarbrev för hantverkare.

Källa: Sveriges hantverksråd

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingHantverkJobbTatueringar
Relaterat