Byggmaterial levereras till en lägenhet i Brandkärr. Foto:

"Lyxrenoveringar" påverkar sårbar grupp

Nyköping

Ökade kostnader för bostadsbidrag, flykt till andra kommuner, oro och minskad köpkraft för hyresgästerna. Victoria parks renoveringsstrategi kommer att leda till stora samhällsproblem, enligt Hyresgästföreningen.

– Många har inte plånboken att de kan betala hyrorna som blir efter renoveringarna. Och vart ska de ta vägen om de inte har råd, frågar sig Astrid Öhman Asp, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hon är övertygad om att Nyköpings kommun kommer att få se strömningar till Oxelösund och Gnesta. Även Eskilstuna, där Victoria park har över 3 000 lägenheter, kommer att förlora skattebetalare som i stället väljer att bosätta sig i billigare Flen eller Vingåker, tror hon.

– Den lokala arbetsmarknaden kommer att bli av med arbetskraft när folk inte har råd att bo kvar. Och bland de som bor kvar läggs så mycket på hyran att köpkraft försvinner. Det borde vara en näringspolitisk fråga.

Astrid Öhman Asp och kollegan Fredrik Malmberg understryker att Victoria park är långt ifrån ensamma att agera som de gör. D Carnegie, med fastigheter i Strängnäs, Katrineholm och Eskilstuna, är snäppet värre, enligt dem, eftersom de lägger avgift för vattenåtgång utanpå grundhyran.

– Alla nya aktörer jobbar på samma sätt. Tidigare var fastighetsägarna byggherrar som hade planer för vad som behövde göras nästa år eller om tio år. När man förvaltar långsiktigt kan man göra en underhållsplan och sätta av pengar till det under tiden. Ingen av de nya fastighetsägarna har byggt hus eller är vana vid hus egentligen, säger Astrid Öhman Asp, som konstaterar att man spar pengar på sikt om man vet hur husen mår.

Hon tror inte att Victoria park finns kvar som fastighetsägare i Sörmland om tio år.

– Man kan inte hindra någon från att köpa hus, men om möjligt vara lite skarpare i sina krav. Kommunerna har problemet kvar när fastighetsbolagen drar. Förvärvslagen, som var väldigt skarp, är nu borttagen, men man borde tillbaka till att det krävs någon form av körkort för att äga fastigheter.

Astrid Öhman Asp tycker att allmännyttan visar vägen som progressiv fastighetsägare. De renoverar hela hus i taget och har sökt det statliga investeringsstöd som gör att hyrorna för en trea blir cirka 1 500 kronor lägre än hos Victoria park. Å andra sidan höjdes då hyran för samtliga hyresgäster, även för dem som hade föredragit orenoverat.

Hyresnivåer

En orenoverad trerummare i Victoria parks utbud i Nyköping kostar mellan 5 000 och strax över 6 000 kronor i månaden, beroende på vilka löpande underhåll som skett tidigare.

En nyrenoverad trea på 77 kvadratmeter kostar 8 400 kronor. 8 800 om man väljer att ha tvättpelare och diskmaskin.

Motsvarande nyrenoverade lägenheter i samma område kostar cirka 7 100 med Nyköpingshem som hyresvärd.

Om fastighetsägaren i ett socioekonomiskt utsatt område väljer att renovera alla lägenheter och samtidigt energieffektivisera kan den få ett statligt investeringsstöd som ska gå till att sänka hyrorna för de boende. Så gör exempelvis Nyköpingshem i Brandkärr.

Där kommer hyrorna för en trea att höjas från 6 500 till 8 500 kronor. De första två åren får hyresgästerna en hyresrabatt med 1 800 kronor, som sedan minskas successivt. Efter sju år betalar de full hyreshöjning.

Victoria park väljer i stället att hyresgästerna har möjlighet att bo kvar i orenoverade lägenheter till en lägre hyra, medan de totalrenoverar alla lägenheter där någon flyttar ut.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

BrandkärrBostadBostadsmarknaden
Relaterat

Mest delat denna vecka