Maten som har serverats på kommunala äldreboenden i Nyköping har varit bristfällig. Nu kräver kommunen ersättning. Foto:

Maten till äldreboenden höll inte måttet - kommunen kräver pengar av ISS

NYKÖPING

Maten som har serverats till äldre på särskilda boenden har haft så många brister att Nyköpings kommun kräver pengar tillbaka från storleverantören ISS. Dessutom vägrar kommunen att betala extra för ekologisk mat tills ISS presenterar en tydligare redovisning.

Tvisten har pågått sedan i våras då Nyköpings kommun upptäckte att maten som levererades till äldre på särskilda boenden inte höll måttet. På flera punkter bröt storleverantören ISS mot avtalet.

– Vi märkte det när vi var ute och gjorde platsbesök, berättar Camilla Larsson som är måltidskonsulent på Nyköpings kommun.

Exempelvis var maten som serverades inte anpassad till äldre med tugg- och sväljsvårigheter, något som kan få allvarliga konsekvenser. Matjätten lyckades inte heller presentera den konsistensanpassade maten på ett aptitligt sätt.

– Om maten inte är aptitlig finns en risk att man inte äter och blir undernärd. Det krävs lite mer att göra konsistensanpassad mat så att den ser trevlig och god ut.

Det visades sig också att maten inte lagades från grunden så som den ska enligt avtalet.

För att komma tillrätta med problemen har kommunen fört en dialog med ISS. Men när det hade gått över ett halvår fick kommunen nog och krävde ersättning.

Varje månad betalas cirka 1,1 miljon kronor till ISS för mat till kommunens äldreboenden och en rimlig ersättning för bristerna ansåg kommunen vara 40 000 kronor i månaden tills problemen var lösta.

– Det är väldigt tråkigt att behöva ta till. Vi försöker att lösa saker utan kostnader, men till slut är det viktigt att markera att vi har ett avtal som ska följas, säger Camilla Larsson.

Men sedan den första fakturan skickades har ISS rättat till bristerna. Nyköpings kommun kräver fortfarande att den första ska betalas, däremot kommer inte fler fakturor att skickas ut.

Parallellt med denna tvist pågår ytterligare en tvist om hur mycket ekologisk mat som egentligen serveras på äldreboendena. Avtalet säger 50 procent, men Nyköpings kommun saknar en tydlig redovisning och har därför slutat att betala den extra ersättningen på 3,36 procent.

– Fram till att de kan presentera en transparant redovisning där vi kan utläsa det vi behöver betalar vi inte fullt ut, säger Camilla Larsson.

ISS har i mejl till kommunen uttryckt förvåning över kraven och har nekat till att betala fakturan på 40 000 kronor. Men presskontakt Anders Fridell låter hälsa att ISS är övertygade om att frågan kommer att lösas i bästa samförstånd.

Kommer ni att betala?

– Fakturor betalas ständigt, men just de här har jag ingen uppfattning om. Det var inte en fråga som den som är ansvarig kände var särskilt allvarlig. Det är ingen stor fråga.

Ramavtalet med ISS gäller till hösten 2019. När det går ut ska kommunen ta över matlagningen till skolor och äldreboenden i egen regi. Ingen ny upphandling kommer alltså att göras.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings kommunMatÄldreboendeÄldreomsorg
Relaterat