En moderattrio i form av Petter Söderblom, Anna af Sillén och Tommy Jonsson, presenterade under torsdagen den valkampanj som Nyköpingsmoderaterna kommer gå till val med i höst Foto:

Moderaterna presenterade sin valkampanj

Nävekvarn

Nyköpings skolor ska vara bäst i Sverige. Det kungjorde oppositionsrådet Anna af Sillén när Nya moderaterna i Nyköping kickade i gång sin valkampanj på torsdagsförmiddagen.

I skuggan av två furor hade Nyköpingsmoderaterna dukat upp både valaffischer och fikabröd vid skolan i Nävekvarn den här högsommarvarma förmiddagen. Valet av plats var naturligtvis symbolisk. För det är med satsningar på skolan som moderaterna tänker vinna kommunvalet i höst.

– Vi vill ha mer kunskapsfokus i skolan. Kunskapsresultaten måste höjas och vi vill att Sveriges bästa lärare ska jobba i Nyköping, menade Anna af Sillén.

Med sig hade hon även Tommy Jonsson, ordförande för Nyköpingsmoderaternas partiförening och Petter Söderblom, 2:e vice ordförande i barn och ungdomsnämnden. Exakt hur Nyköping ska kunna erbjuda Sveriges bästa skolor och lärare är dock oklart. Men lagom stora skolor är en av lösningarna, samt att det måste anställas lärarassistenter som tar hand om det administrativa arbete som i dag görs av lärarna, och som enligt moderaterna tar fokus från lärandet.

– Om vi ska kunna locka lärare måste Nyköpings kommun bli en bättre arbetsgivare och skapa förutsättningar för lärande. Vi måste erbjuda konkurrenskraftiga löner och samtidigt erbjuda en bra arbetsmiljö, sade Petter Söderblom.

När det gäller storleken på skolorna tycker trion att förslaget på den nya skolan vid Rosvalla, som är tänkt att rymma 700 elever, är alldeles för stor.

Anna af Sillén ser hellre fler små skolor, än få och stora skolor.

– Svenska skolan har problem generellt och "one size fits all" funkar inte. Vi måste anpassa utbildningarna till individen och där har kommunen ett stort ansvar.

Förutom presentationen av valkampanjen berättade även trion att de just nu försöker träffa så mycket Nyköpingsbor som möjligt.

– Vi tror på samtal och på en fördjupad dialog med väljarna.

Vilken är den näst viktigaste frågan då?

– Vi går inte till val på några strössliga vallöften utan med moderata kärnvärden. Välfärden ska vara trygg och bra och det ska vara ordning och reda.

Moderaternas valmanifest i korthet

I stället för ett fåtal jätteskolor vill moderaterna se fler mindre skolor i Nyköping.

Det ska löna sig mer att arbeta än att gå på bidrag. Vill därför stärka arbetslinjen med bättre matchning och praktik för personer i utanförskap.

Vill ha ordning och reda i Nyköpings ekonomi.

Läs mer om dessa ämnen

ModeraternaNyköpings kommunVal 2018