Gösen är just nu huvudmålet för de tjuvfiskare som besöker Nyköpingsån. De här exemplaren hade fiskats upp under tisdagskvällen. Gränsen ligger på 45 centimeter och vissa av de här fiskarna var betydligt kortare än så. Foto:

Nattlig räd gav utdelning – sex tjuvfiskare togs vid Nyköpingsån

Nyköping

Det kostade en spark i skrevet. Tillsynsmännen lyckades hålla kvar sex tjuvfiskare till polisen anlände. En av personerna som nu misstänks för brott mot fiskelagstiftningen har tagits på bar gärning vid flera tidigare tillfällen.

Sent på tisdagskvällen gjorde tillsynsmännen i Nyköpingsåns kortfiskeområde en räd i mörkret. Detta efter att ha fått in många klagomål om personer som står och tjuvfiskar.

Nedanför Nyköpingshus togs sex personer på bar gärning. Det vimlar av gös i Nyköpingsån just nu och minimåttet för att få plocka upp en gös är 45 centimeter. Den regeln följdes inte alls.

Tillsynsmännen, som var sju till antalet, kom från flera håll och lyckades ringa in personerna. Men det var inte helt utan dramatik.

– En av de där personerna har vi anmält fyra gånger nu. Han var inte alltför glad att vi kom på honom igen och sparkade en av våra killar i skrevet, säger Roger Kristensen, ordförande i Nyköping-Oxelösunds Sportfiskeklubb och en av tillsynsmännen.

Polisen kom till platsen. Alla de sex personerna är nu polisanmälda, misstänkta för brott mot fiskelagstiftningen. Mannen som utdelade sparken är även misstänkt för våld mot tjänsteman. Samtliga fick sin fiskeutrustning beslagtagen.

– Vi vill ge ett stort tack till de poliser som tog sig tid och tog upp våra anmälningar. Nu hoppas vi att det här får ett slut och att det väcks åtal, säger Roger Kristensen.

Han är inte vidare hoppfull. De senaste åren har bara ett fiskeärende lett till rättssalen i Nyköping. Då dömdes tre män till böter. De fick dock sin beslagtagna fiskeutrustning tillbaka, eftersom de inte hade hunnit få någon fisk.

– Ta bara han som anmälts fyra gånger nu, han har aldrig blivit dömd. De här tagit många fler personer än de där tre som dömdes. Det händer oftast ingenting.

Känns det tröstlöst?

– Ja, det gör det. Vi har en som jobbar sent och när han brukar åka hem vid tolvsnåret står det i princip alltid folk och fiskar olagligt.

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingNyköpingsånFiskeKrim
Relaterat