• Lördagens nattvandrare, poliser, polisvolontärer, brandmän, ordningsvakter och ungdomsstödjare. Foto:
  • Det var stor respons när kommunen efterlyste nattvakter. Foto:
1/

Nattvandrarnas stora insats under Festdagarna

NYKÖPING
annons

De många volontärerna gjorde ett omfattande arbete under avslutningshelgen av Nyköpings Festdagar. Trots att det förkom ett bråk med en skadad flicka som utgång, menar polisen Lotta Thyni att det polisiärt var en lugn helg.

– Det var låg berusningsgrad med tanke på allt folk, säger gruppchefen för områdespolisen i Nyköping.

"Var med och gör stan tryggare!" skev Nyköpings kommun i ett inlägg på Facebook 28 juli, där de efterlyste nattvandrare inför Nyköpings Festdagars avslutningshelg. Polisen och Sörmlandskustens räddningstjänst delade också inlägget i sociala medier – och gensvaret var starkt. Under fredagen deltog 19 nattvandrare och under lördagen 10 stycken. Dessutom var tre polisvolontärer på plats, som hade samma funktion som nattvandrarna.

– När vi efterlyste nattvandrare var intresset jättestort och faktiskt var över all förväntan, säger Anna Hesselgren, säkerhetssamordnare vid Nyköpings kommun.

Nattvandrarna var aktiva från klockan 21 till cirka 02. Deras uppgift var helt enkelt att vara extra ögon och öron på plats under festligheterna.

Enligt Anna Hesselgren var det första gången på länge som kommunen samordnade nattvandrare under Nyköpings Festdagar – ett inslag som annars är vanligt i och med större festligheter som till exempel skolavslutningar. …

Polisen Lotta Thyni, gruppchef för områdespolisen i Nyköping, var på plats under helgen och berättar att det var en god stämning.

– Med tanke på att det var väldigt mycket folk ute tycker jag att det var lugnt med låg berusningsgrad, säger Lotta Thyni.

Men allt var inte bara frid och fröjd. Under fredagskvällen utbröt ett slagsmål mellan tivoliområdet och ån, där ett tiotal ungdomar i åldern 14-17 var inblandade. En flicka i 15-årsåldern fick minst ett slag i ansiktet och blev omhändertagen av en läkare på plats. Polisen har upprättat en anmälan om misshandel.

– Vi har gott hopp om att lösa det här fallet, säger Lotta Thyni.

Nu tar ungdomsutredarna över fallet och det ska hållas kompletterande förhör för att reda ut vem av ungdomarna som har gjort vad.

– Socialtjänsten var inkopplad från första stund då de under fredagen och lördagen befann sig på plats med fyra anställda, säger Lotta Thyni.

Trots att bråket inte kunde stoppas understryker hon att helgens volontärer uträttade ett fenomenalt arbete, och att deras betydelse var extra synlig vid tivoliområdet där ungdomarna var många och de vuxna få.

– Vi ville samla så många goda krafter som möjligt och responsen har varit fantastisk. Jag vill sända ett stort tack till alla som ställde upp, säger Lotta Thyni.

Flera gånger under helgen fick nattvandrarna på ett konkret sätt vara till nytta.

– De avbröt en del alkoholbruk och stoppade några bråk, säger Anna Hesselgren.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenNyköpings kommunNyköpingfestdagar polis
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka