Tommy Jonsson (M) tog upp förslaget om tomtkö som ett nämndinitiativ till bygg- och tekniknämnden. Foto:

Nej till M-förslag om tomtkö

NYKÖPING

Moderaterna vill införa en tomtkö i Nyköpings kommun. Förslaget fick dock nej i bygg- och tekniknämnden som inte anser att det är deras ansvar.

Nyköpings kommun får emellanåt förfrågningar om tomtmark från privatpersoner som vill bygga hus. Intresseanmälningar kan lämnas, men det finns ingen tomtkö, något som Moderaterna vill ändra på. Eftersom det inte finns något kösystem är det svårt att få en tydlig bild av hur stor efterfrågan är och hur lång väntetid som gäller. Det blir en otydlighet för personer som inte får tomt trots att de har lämnat intresseanmälan, anser Moderaterna.

– Det är en grogrund för misstankar och det skulle man kunna slippa med det här förslaget, säger Tommy Jonsson (M), andre vice ordförande i bygg- och tekniknämnden.

Även för byggbolag vore det bra med en tomtkö, enligt Moderaterna.

I ett nämndinitiativ lyfte partiet frågan i bygg- och tekniknämnden. Förslaget röstades dock ner med i veckan hänvisning till att det inte är nämndens ansvar. Frågor som rör tomtmark hör i stället till mark- och exploateringsenheten och faller därmed under kommunstyrelsen. Moderaterna kommer därför att ta frågan vidare till kommunstyrelsen.

– Vi tar det där och hoppas på en snabb behandling, säger Tommy Jonsson.

Nej till M-förslag om tomtkö

Det blev ingen tomtkö till Nyköpings kommun. Men Moderaterna ger sig inte utan går vidare med frågan.

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings kommunBostadBygg