Erika Olsson driver sitt landbruk på Onsberga gård tillsammans med Torbjörn Olsson. Hon är även ordförande i Sörmlands matkluster. Foto:

Nu startar "Bondens nära" – ersätter "Bondens marknad"

NYKÖPING

Nästa vecka startar en ny verksamhet som syftar till att skapa fler möten mellan lokala matproducenter och lokalbefolkningen. På "Bondens nära" ska lokalt producerad mat säljas – och kunskap ska spridas.

Under ett par år hölls "Bondens marknad" i Nyköping, där lokala matproducenter fanns på plats i staden någon gång i veckan och sålde sina produkter.

Initiativet rann lite ut i sanden. Framför allt beroende på att "Bondens marknad" tog mycket tid i anspråk av de lokala matproducenterna.

– Många av oss har fullt upp, med kunder i Stockholm. Vi tyckte att det var roligt att vara på plats i Nyköping men det var svårt att hinna med, berättar Erika Olsson, bonde på Onsberga gård och ordförande i Sörmlands matkluster.

Bondens marknad las ner men i stället kommer nu alltså "Bondens nära".

– Vi är ett tiotal bönder, odlare och bagare som kommer att medverka. Men alla kommer inte att vara på plats vid varje tillfälle, utan ett par av oss säljer för samtliga. På så sätt spar vi vår tid.

Förutom att kunderna kommer att få möjlighet att provsmaka och köpa lokalt producerad mat, är tanken att "Bondens nära" ska leda till ökad kunskap om lokalt producerad mat.

– Vad händer till exempel med strandängarna om det inte finns kor som beter på dem? Sådant kan vi berätta om för våra kunder, säger Erika Olsson.

"Bondens nära" kommer att vara på Hellmanska gården och startar på torsdag nästa vecka. Tanken är att initiativet ska rulla på hela sommaren.

Faller det väl ut kan liknande initiativ startas på andra platser i länet.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingLantbrukMatNäringslivaffarsliv
Relaterat