En fora är ingen vanlig syn nuförtiden – men plötsligt dök hästkaravanen upp på de sörmländska vägarna. Foto:

Nu trafikerar häst och vagn vägarna

Sjösa/Helgö

För 100 år sedan var det en vanlig syn men nu är det betydligt mer sällsynt – att häst och vagn fraktar saker från Sjösa till Stockholm.

Det klapprar av hovar mot asfalt och då och då avbryts intervjun av ett högt gnäggande från hästen Alice. Emma Norén håller i tömmarna och berättar att de startade från Sjösa på tisdagsmorgonen och nu, när det gått några timmar är de halvvägs till Helgö.

– Vi sov på Sjösa IP natten till tisdagen och startade resan här. Slutdestinationen är Tyresta gård i Haninge där vi planerar att anlända på fredag. Sedan är det Nordsvenska hästens hästdag där under lördagen, berättar hon.

  • De tio ekipagen, som kommer från olika delar av Sverige och Norge, fick många glada tillrop när de lämnade Sjösa på tisdagsmorgonen. Foto:
  • Foto:
1/

Varför gör ni det här?

– Initiativtagarna Stefan och Kathe Nilsson förlorade sin son i cancer 2006 och fick ett väldigt stöd av Barncancerfonden då. Nu samlar vi både in pengar till Barncancerfonden och gör lite reklam för den nordsvenska hästen. Stefan och Kathe föder själva upp nordsvenska hästar och tyckte att det här var en lämplig grej att göra, fortsätter Emma Norén.

Sagt och gjort. Nu rullar alltså tio ekipage med hästar och lastade vagnar genom Sörmland. Fyra dagar beräknar de att resan tar och övernattningen sker i militärtält – eller som förr – under vagnarna. Det är 1920-talsstuk på hela foran, som transporten med häst kallas.

– Det här var vanligt ända in på 1920-1930-talen innan gods började transporteras med tåg och lastbil. Foror gick till marknader eller när det skulle fraktas saker från olika delar av landet. Ofta kunde en kusk själv ha hand om 6–7 ekipage. Han körde först och så följde de andra hästarna efter med sina vagnar, berättar Norén.

Hästforan åkte längs Utflyktsvägen i Nyköping. Här syns ekipaget vid Sjöboviken.

Nu är det dock betydligt behagligare för deltagarna av ”Kör för livet” som i många fall är två som delar på att köra ett ekipage.

– Det här är ett väldigt harmoniskt sätt att färdas på och en jättetrevlig gemenskap mellan oss som deltar. Sedan är det roligt att göra något för Barncancerfonden också. Vi förenar nya med nöje.

Hur mycket pengar har ni samlat in hittills?

– Under tisdagsmorgonen hade vi fått in runt 38 000 kronor. Målet är 100 000 kronor, så vi hoppas på det.

Fora

Betyder resa, färd och lass. En forkörare kunde frakta gods mot betalning och forresor har gjorts i över 1 000 år. Järnvägens utbyggnad och lastbilen konkurrerade dock ut transportsättet. Resorna gjordes med häst och vagn eller häst och släde.

Restiden från Norrland till Stockholm kunde ta tre veckor.

Foran ”Kör för livet” samlar in pengar till Barncancerfonden där insamlingen heter just ”Kör för livet”.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingSjösaCancerHistoriaHästWEBB_TV
Relaterat