Nyköpingsbo döms till fängelse för stort antal sexualbrott mot barn

Nyköping

Ett år och fyra månaders fängelse. Det blev domen för en Nyköpingsbo i 30-årsåldern, som åtalats för övergrepp och utnyttjande av åtta unga flickor.

Det var en mamma som polisanmälde under 2016 att en man chattat med hennes dotter på webbsidan kamrat.se. När polisen började nysta, fann man att mannen hade över 300 användarnamn på sajten. Genom mannens sms-köp med en mobiltelefon samt en IP-adress, kunde han härledas till en adress i Brandkärr i Nyköping.

Vid husrannsakan, där polisens nationella insatsstyrka slog till för att snabbt säkerställa bevisning, beslagtogs mannens dator. Det upptäcktes att han använt sig av falska identiteter även på Facebook och Skype. Bland annat hade han utgett sig för att vara en ung pojke. Efter att ha chattat med flickorna, har kontakten övergått till videosamtal som spelats in på på mannens dator via applikationen Snaggit.

I dator och hårddiskar fann polisen bilder och videoinspelningar av unga flickor, där majoriteten visade sig vara under 15 år. Genom smicker, övertalning och hot hade han förmått dem att visa sig nakna, samt utföra sexuella handlingar på sig själva. I mönstret ingick även hot om att bilder och filmer skulle spridas vidare av mannen.

Enligt domen fälls han för sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av underårig för sexuell posering, utnyttjande av barn för sexuell posering, barnpornografibrott och ofredande.

Mannen själv varken erkänner eller förnekar det han gjort, och hävdar att han inte minns de händelser som anges i åtalet.

Nyköpingsbon, som uppger sig lida av viss psykisk ohälsa, har genomgått rättspsykiatrisk undersökning. Enligt denna lider mannen inte av en allvarlig psykisk störning. Tingsrätten bedömer därför att han ska dömas till fängelse, med hänsyn till brottslighetens straffvärde och art.

Nyköpingsbon dömdes på tisdagen till fängelse i ett år och fyra månader. Han ska dessutom betala totalt 110 000 kronor i skadestånd till de utsatta flickorna.

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings tingsrättBarnDomSexualbrott