David Karlsson fyller 33 år på måndagen. Nu ger han sig själv en "present" i förskott – nio jobbiga mil mellan Sälen och Mora. Foto:

Nyköpingsbon har knappt stått på ett par skidor – kör nu Vasaloppet för välgörenhet

Nyköping

David Karlsson ska åka de nio milen mellan Sälen och Mora under söndagen. Inget konstigt i det, om det inte vore för att han i veckan stod på ett par skidor för första gången på över 20 år. Galet? – Det kan man lugnt säga, säger David, som ska plåga sig själv för välgörenhet.

Idén fick Nyköpingsbon när han satt framför tv:n och såg på Vasaloppet i fjol.

– Jag gick in helhjärtat och tränade hårt under hela våren och sommaren. Men det blev lite för helhjärtat och jag gick i princip in i väggen träningsmässigt och tappade motivationen under hela hösten och vintern. Det enda som jag kört sedan i somras har varit lite konditionsträning och styrketräning.

Men skidor har du väl åkt?

– Nja. Jag åkte väl lite när jag var nio år. Sedan har jag inte stått på ett par längdskidor förrän i går (läs: torsdag). Då åkte jag 20 kilometer från Mora till Eldris och tillbaka.

Hur gick det?

– Förvånansvärt bra. Dock var vallningen katastrof – bakhalt och inget fäste.

Och nu ska du köra nio mil... Lite galet, va?

– Det kan man lugnt säga.

Men det kanske är lättare att vara lite galen när det är för en god sak?

– Ja, det är väl så jag tänkt. Jag ska plåga mig själv för att andra ska få njuta – och kanske ger det lite pengar också.

Berätta om insamlingen!

– Jag samlar pengar till Hjärtebarnsfonden. Målet var från början att nå upp till 25 000 kronor. I nuläget har jag kommit upp i några tusenlappar, men hoppas kunna samla ihop mer under helgen.

Med tanke på att du inte direkt tränat för det här – hur ska du ta dig hela vägen i mål?

– En bekant från Nyköping kommer upp i morgon. Han ska också åka. Vi ska försöka åka tillsammans och pusha varandra. Jag tror att det blir lättare så jämfört med att åka själv.

Här kan du följa Davids lopp

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingSkidsportVälgörenhet