– Vi ska bygga tusen bostäder och renovera hundra lägenheter om året. För att göra det behöver vi låna pengar, säger Johan Eriksson, vd på Nyköpingshem. Foto:

Nyköpingshem behöver låna mer – vill ha borgen för 1,4 miljarder

NYKÖPING

Det ska byggas så mycket hyresrätter att Nyköpingshem behöver låna mer pengar. Nu ber bolaget kommunen att utöka borgen för lån på totalt 1,4 miljarder kronor.

– Vi ska bygga tusen bostäder och renovera hundra lägenheter om året. För att göra det behöver vi låna pengar, säger Johan Eriksson, vd på Nyköpingshem.

I Nyköpings kommuns ägardirektiv från 2016 till det kommunala bostadsbolaget står att tusen nya hyresrätter ska byggas i kommunen fram till år 2026. I dag har det kommunala bostadsbolaget lån på 820 miljoner kronor. Men mer pengar kommer att behöva lånas redan i år och under åren som följer. Sedan tidigare finns en option på borgen på 1,4 miljarder kronor och nu vill Nyköpingshem använda hela utrymmet.

– Vi har tittat på vad vi har för projekt och behöver utöka helt enkelt.

Stora investeringar som väntar är kvarteret Stormfågeln i Rosenkälla där 84 lägenheter ska byggas, kvarteret Ladugården nära Lenningsväg med 72 lägenheter och Åkroken med 29 lägenheter. Det sistnämnda projektet lever fortfarande, trots att konkursen för byggföretaget Rydbergs orsakat förseningar. Dessutom pågår renoveringar i Nyköpingshems bostäder i Nävekvarn, i Brandkärr och Rosenkälla. Även dessa fortsätter trots förseningar som orsakats av Rydbergs konkurs.

På kommunstyrelsens sammanträde nästa vecka ska beslut fattas om utökad borgen för Nyköpingshem, från i dag 900 miljoner kronor till 1,4 miljarder. Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) ser inga risker med det.

– Nej, det är ett välskött bolag med stabil ekonomi. De ska producera nytt och det vill vi att de ska göra. Och så finns fastigheter med i bilden, så det är nog bland det tryggaste man kan gå i borgen för.

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings KnightsNyköpingshem ABBostadEkonomi