• Kalle Ohlsson har nått pensionsåldern men har jobbat på VIbäck de tre senaste sommarsäsongerna. Nu organiserar facket om och låter förtroendevalda och SSAB-anställda i rehabilitering sköta driften av semesteranläggningen. Foto:
  • Foto:
1/

Nyordning på Vibäck – då får Kalle sparken av facket

NYKÖPING
annons

Vaktmästaren Kalle Ohlsson stod och rensade sly på IF Metalls semesteranläggning Vibäck när ombudsmannen dök upp och gav honom sparken. – Facket har betett sig som värsta arbetsgivaren, säger han.

Det var metallombudsmannen Magnus Leijon som oannonserad dök upp med den skriftliga uppsägningen på Vibäck den 6 juli.

– Det är aldrig lätt att veta hur man ska lämna ett sånt här besked, säger han.

Vibäck ligger vid kusten strax utanför Buskhyttan. Semesterbyn ägs av SSAB och förvaltas av IF Metall Sörmland. I tre år har Kalle Ohlsson varit säsongsanställd av IF Metall för att ta hand om anläggningen.

– Jag har inte haft någon arbetsbeskrivning men det har varit massor med jobb. Stället var förfallet när jag kom för tre år sedan. Pressen ökade när jag fick en ny chef. Men jag skulle aldrig drömma om att säga upp mig i början av högsäsongen när det är som mest att göra, det är jag alldeles för lojal för, säger Kalle Ohlsson.

Metallombudsmannen säger att facket har beslutat sig för organisera om driften av Vibäck. Uppgifterna som de senaste åren har utförts av en anställd läggs ut på förtroendevalda och SSAB-anställda som är under rehabilitering.

– Så har man gjort även tidigare. En del av dem som inte kunnat jobba i produktionen på SSAB har fått jobba på Vibäck. Vi har sagt upp Kalle Ohlsson på grund av arbetsbrist. Det är förhandlat med Handelsklubben, allt har gått rätt till, säger Magnus Leijon, personalansvarig ombudsman på Metall.

Facket brukar inte förespråka lösningar som leder till att riktiga jobb försvinner?

– Det är inte alltid så jättebra men nu blev det en bra lösning. Kalle hade ju funderat på att säga upp sig själv eftersom han inte hade en bra arbetssituation.

Enligt Magnus Leijon var vaktmästaren Kalle Ohlsson nöjd med uppsägningen som presenterades på plats utan förvarning torsdagen den 6 juli. Uppgörelsen innebär att Ohlsson slutar direkt med bibehållen lön under en månads uppsägningstid. Enligt anställningskontraktet skulle han jobba till och med den sista oktober.

– Men nu är det någon av hans kompisar som fått honom på andra tankar. Jag har erbjudit honom att komma tillbaka och jobba hela anställningsperioden men det sa han nej till.

Kvarstår det erbjudandet?

– Nej. Han har avböjt återanställning.

Kalle Ohlsson säger att det var både en chock och en befrielse att bli av med jobbet. Han har känt stor press och stress eftersom arbetet i princip aldrig tar slut.

– Men det har inte gått rätt till. Nu har jag tagit kontakt med Transportarbetareförbundet som är mitt eget fack. Vi får se var det slutar, säger han.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

sommarjobbSSABBuskhyttanNyköpingArbetsmarknadSemesterjobb och pengar sommar
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka