• Carl-Åke Andersson (S) skålar i kristallglas med dricksvatten från den nya vattenkiosken i Kungshagen. Foto:
  • Niklas Ceder förklarar och demonstrerar hur den nya vattenkiosken fungerar. Foto:
  • Här ligger Nyköpings nya vattenkiosker.
  • Foto:
1/

Ökad vattentillgänglighet i Nyköping

Nyköping

Nyköping har fått sina två första vattenkiosker. Kioskerna ska kunna garantera vattnets kvalité och underlätta för de som behöver stora mängder vatten. Dessutom kan förbipasserande släcka törsten ur en dricksvattenkran.

Under tisdagen invigdes en av Nyköpings nya vattenkiosker av Carl-Åke Andersson (S), ordförande i bygg- och tekniknämnden, samt VA-chefen Mats Lindberg. Tanken är att de som tidigare använt brandposter för att hämta vatten nu ska kunna hämta det i kioskerna. Det rör räddningstjänsten och byggföretag. Dessutom finns en kran med helt vanligt dricksvatten som är tillgängligt för alla förbipasserande. Kiosken har också en brandpost.

– Den här typen av brandpost är den bästa för oss. Här fylls vattnet snabbare än från de vanliga brandposterna, säger räddningschef Patrik Kullman.

Tidigare har det varit problem med stölder av vatten från brandposterna. Det har orsakat störningar i det kommunala ledningsnätet och har lett till att privatpersoner har upplevt smutsigt dricksvatten. Med de nya vattenkioskerna måste företagare beställa en nyckel på kommunens hemsida och sedan debiteras de med 30 kronor per kubikmeter.

– Det har märkts tydligt på dricksvattnet när det har stulits stora mängder vatten. Vatten är en viktig resurs och det här är ett bra sätt att säkra kvalitén på det, säger Carl-Åke Andersson.

Vattenkioskerna finns på Kungshagsvägen och på Idbäcksvägen.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings kommunDricksvattenVatten
Relaterat