Renoveringsarbetet i Rosenkälla står i princip still. Nu ska Nyköpingshem diskutera situationen med totalentreprenören Rydbergs bygg AB. Foto:

Oklart när boende kan flytta tillbaka

Nyköping

Det är fortfarande oklart när de boende kan flytta tillbaka till sina radhus i Rosenkälla. Nyköpingshem ska diskutera situationen med Rydbergs bygg AB och sedan återkomma med information.

Som SN berättade på tisdagen står ett omfattande renoveringsarbete av 84 radhus i Rosenkälla still. Orsaken är att totalentreprenören Rydbergs bygg AB har ont om kontanter och underentreprenörer som inte har fått betalt har lagt ner arbetet.

– Det är väldigt olyckligt att det har blivit så här, säger Nyköpingshems vd Johan Eriksson.

Problemet för Rydbergs bygg AB är bristen på pengar som kan användas snabbt (kontanter eller pengar på konton). Däremot har företaget stora tillgångar, som är bundna i bland annat fastigheter.

– När vi upphandlar projekt tittar vi bland annat på anbudsgivarnas kreditvärdighet. Och Rydbergs bygg har som sagt väldigt god kreditvärdighet, säger Johan Eriksson.

Syftet med diskussionerna som Nyköpingshem ska ha med Rydbergs bygg AB är att skapa klarhet i hur tidsplanen för renoveringsarbetet påverkas av problemen.

I dagsläget är ett 50-tal av de totalt 84 radhusen färdigrenoverade. Ett tiotal radhus renoveras just nu och dessa hyresgäster bor för tillfället i evakueringsboenden.

I ett 20-tal radhus har renoveringsarbetet inte börjat ännu.

– Vi har stor förståelse för att de som bor i evakueringsboenden är oroliga och undrar när de kan flytta tillbaka till sina radhus. Vi kommer att informera dem så snart vi kan.

Hur vanligt är det att sådana här problem uppstår?

– Det är inte ovanligt att den här typen av projekt stöter på problem som medför förseningar. Det är snarare ganska vanligt. Däremot är det ovanligt med just den här typen av problem.

Inge Tallberg, vd på Rydbergs bygg AB, har tidigare sagt att företaget har "tillfälliga likviditetsstörningar som snart kommer att vara lösta".

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingEkonomi/FöretagNäringsliv
Relaterat