Öknaskolans elever engagerar sig för funktionshindrade – arrangerar "Jakt för alla"

Nynäs

Det är en av oktobers första frostmorgnar och dimman ligger tät över Sörmland. Vid parkeringen vid Nynäs slott har deltagarna i "Jakt för alla" samlats för genomgång.

Det är Öknaskolans elever som sedan flera år tillbaka arrangerar jakten "Jakt för alla". En möjlighet för människor med funktionsnedsättningar att komma ut och jaga i de sörmländska skogarna. Jakten arrangeras av två elever, i år var det Carl Bäckman och Ronja Colldén. De kan tillgodoräkna sig arrangemanget som gymnasiearbete. De två eleverna var även jaktledare under de två dagarna.

– Det är roligt, det känns verkligen som man gör något viktigt eftersom alla människor inte har samma förutsättningar att komma ut på jakt, säger Ronja Colldén och Carl Bäckman håller med.

  • Det var vid samling vid 7-tiden för deltagarna i jakten "Jakt för alla". Alla som behöver jaga från terrängfordon har fått söka dispens hos länsstyrelsen. Foto:
  • Vice jaktledaren Ronja Colldén visar deltagaren Rikard Södergren vart han ska stå. – Man har fått tänka till lite hur man ska placera passen, säger hon. Foto:
  • Rikard Södergren är initiativtagare till projektet "Jakt för alla". Foto:
  • Teddy Bergström och Peter Hillblom. Peter lyckades fälla en råbock under dagens andra såt. Foto:
  • Jaktarrangemanget är populärt och flera av deltagarna har återkommit år efter år. Foto:
  • Eleverna och tillika jaktledarna för jakten, Carl Bäckman och Ronja Colldén. Foto:
1/

Rikard Södergren är deltagare och är initiativtagare till projektet "Jakt för alla". Han jobbade tidigare som jaktvårdskonsulent men fick i mitten på 90-talet diagnosen MS. Efter ha levt ett liv fyllt av jakt och naturliv fanns inte alternativet att sluta. Istället kom andra funderingar.

– Fast jag jobbat med jakt så insåg jag först när jag fick min diagnos att man gjort väldigt lite för människor med funktionsnedsättning inom jakten. Så då började jag jobba med det, berättar han.

En av de första sakerna Rikard jobbade för var att få tillstånd att jaga från fyrhjuling. Idag är det nämligen inte lagligt att jaga från motorfordon i Sverige, men numera kan man söka dispens via länsstyrelsen.

Kenneth Schulze, lärare på Öknaskolan, bistår med logistisk hjälp och stöd under dagen. Han tycker att det är bra att eleverna får möjlighet att jobba med större projekt.

– Man ser hur de växer när de får ta ansvar, säger han.

Deltagaren Peter Hillblom är med för sjunde gången och är övertygad om att han kommer att delta igen.

– Det är årets höjdpunkt att komma hit, välordnat för oss och bra jakt, säger han.

Läs mer om dessa ämnen

NynäsNynäs naturreservatÖknaskolanJaktSkogsbruklandsbygdsutvecklingnatur