• Mikael Frieberg, ordförande för Gryts hembygdsförening. Foto:
  • Hässelbyhuset är under uppbyggnad och räknas stå klart nästa år. Foto:
1/

Omtyckt hembygdsförening firar 80 år

STJÄRNHOV

Med flera hundra betalande medlemmar är Gryts hembygdsförening minst sagt levande. På lördag firar föreningen grundandet för 80 år sedan.

Dagen till ära kommer Södermanlands hembygdsförbunds ordförande, Pehr Bengtsson, och håller tal. Föreningen har även tryckt upp en text som berättar om de senaste 30 åren.

– Vi serverar kaffe, kokar korv och bakar våfflor. Vi kommer också visa upp gamla fiskeredskap, jordbruksredskap och bjuder även på ponnyridning. Ett repslageri kommer hit också och visar sina färdigheter, säger Mikael Frieberg, ordförande för Gryts hembygdsförening.

Precis som de flesta hembygdsföreningar runt omkring i landet arrangerar de också omtyckta högtidsfiranden. I år kom det runt 800 personer till gården när det var dags för dans kring midsommarstången. Föreningen är populär och frodas med sina omkring 350 betalande medlemmar. Engagemanget från traktens invånare, konstnärer och föreningsliv bidrar också mycket till föreningens framgång.

– Vi är ganska beroende av ett lotteri som ger oss lite pengar. Till det får vi förnämliga gåvor av framförallt våra konstnärer från området, men också från företagen. Sedan är det massor av privatpersoner som bakar gott och skänker till oss. Sådant vi kan sälja på våra evenemang. Det är väldigt trevligt och vi är beroende av det också.

Mikael Frieberg lovar att man även kommer fira hundraårsjubileet om tjugo år.

– Men det får någon annan sköta, skrattar han.

Läs också: Ett steg närmare ett nytt museum i Gryt

Läs också: Bildspel: Timmerhus flyttas till Gryt

Gryts hembygdsförening firar 80 år

Var: Gryts hembygdsgård, Kyrkvägen, 646 96 Stjärnhov

När: Lördag, 11 augusti kl. 11 - 15.

Läs mer om dessa ämnen

StjärnhovFöreningsliv