• Foto:
  • Lena Lilliehöök driver bland annat restaurangen på Pelles lusthus. Foto:
  • Fredrik Åström inne bland samlingarna på Pelles lusthus. Foto:
1/

Pelles lusthus kan få hålla stängt i upp till två år

Nyköping
annons

Pelles lusthus, en av Nyköpings mest välkända byggnader, måste stänga igen. Renoveringen kan ta lång tid. – Av erfarenhet från tidigare arbeten kan det röra sig om att hålla Pelles lusthus stängt under ett till ett par års tid, säger Svenska kulturpärlors vd Fredrik Åström.

Pelles Lusthus ligger centralt i Nyköping, nära ån. Byggnaden har under senare tid brottats med sättningsskador i glashusdelen där lunchserveringen och köket ligger, uppger Svenska kulturpärlor – som äger och driver fastigheten – i ett pressmeddelande. Skadorna gör att man nu beslutat att stänga Pelles lusthus för renovering.

– Vi kommer tyvärr att stänga från och med den 1 juli, säger Fredrik Åström.

Man kommer därefter att utföra vidare utredningar av skadornas omfattning och vilka behov av åtgärder fastigheten har.

– Av erfarenhet från tidigare arbeten kan det röra sig om att hålla Pelles lusthus stängt under ett till ett par års tid. Viktigast är att vi kommer till bukt med orsakerna till sättningsproblemen, säger Åström.

Lena Lilliehöök drev tidigare Kvarnen i Trosa. Efter många turer med Trosa kommun valde hon relativt nyligen att gå vidare och göra en nystart med Pelles lusthus som bas.

– Självklart beklagar vi att vi måste stänga, då vi satsat mycket på verksamheten under det senaste året med renoveringar och investeringar i nytt kök. Under senare tid har också våra duktiga medarbetare under ledning av Lena lyckats skapa en uppskattad lunchrestaurang och mötesplats i Nyköping, säger Fredrik Åström.

Några av de större evenemang som är inbokade under hösten på Pelles lusthus kommer att genomföras, då skadorna är begränsade till delarna där själva restaurangen och köket ligger.

Så sent som i fredags sprang många studenter ut från huvudentrén i Pelles lusthus.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingMatNäringslivnöje
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka