Foto:

Polisen: Många anmälningar på kort tid

SÖRMLAND

Enligt polisen har den här typen av brott mot äldre skett på flera platser i landet, den senaste tiden.

I slutet av november drabbades Jönköpings län hårt, 21 anmälningar gjordes till polisen - under en fyradagarsperiod. Brotten påminde alla om varandra: Gärningsmännen hade tagit sig in i äldre personers bostäder för att stjäla.

Även polisen i Östergötland har nyligen fått in flera anmälningar och man ser ett tydligt samband.

– Mycket talar för att det finns en koppling mellan de här anmälningarna. Signalement och tillvägagångssätt är väldigt likt samtidigt som vi ser att det är många drabbade på kort tid i samma område, säger Rolf Abrahamsson, inspektör i polisområde södra Vätterbygden till polisens hemsida.

Tillvägagångssättet i andra delar av landet är i stora drag väldigt lik den metod som använts i Tystberga och Nyköping: Tjuvarna ber om att få fylla en vattenflaska eller påstår sig vara läkarstudenter som ska ge massage. Och i huvudsak rör det sig om en eller två kvinnliga gärningsmän.

Här i Sörmland har gärningsmännen även använt sig av en annan metod: En äldre person blir uppringd av någon som uppger sig vara ett barnbarn i behov av pengar, får bankkortet och tömmer kontot. Flera personer i Eskilstuna har drabbats den senaste tiden.

Så undviker du att drabbas

* Håll ytterdörren låst även när du är hemma.

* Var vaksam om någon ringer på och du inte väntar besök.

* Är du minsta osäker – öppna inte dörren.

* Förvara inte kontanter eller värdefulla smycken lättillgängligt i hallen eller i sovrummet där tjuvarna brukar leta först.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrimPensionärpolis
Relaterat