På vänstersidan satt Sofia Amloh (S), Sandra Fogelberg (MP), Nicklas Franzén (V) och Adam Marttinen (SD). Alliansen till höger representerades av Martina Johansson (C), Christian Carlsson (KDU), Joar Forsell (LUF) och Erik Bengtzboe (M). Foto:

Politisk debatt om jämställdhet och integration

NYKÖPING

Ett stort gäng förstagångsväljare mötte de lokala politikerna som på torsdagen debatterade jämställdhet och integration på Culturum.

Vem kallar sig feminist och vem gör det inte? Det var en av frågorna som politikerna uppe på scenen i Culturums stora sal debatterade när eleverna på Nyköpings enskilda gymnasium hade bjudit in till debatt. Många av dem som lyssnade ska rösta för första gången i höst.

I panelen fanns såväl riksdagsledamöter som kommunpolitiker och företrädare för ungdomsförbunden. Huvudfrågorna som eleverna hade röstat fram handlade om jämställdhet och integration.

– Intressant debatt, sade en av förstagångsväljarna.

– I vanliga debatter brukar politikerna gå runt frågan och inte svara, men här går de direkt på svaret.

Gott betyg till politikerna alltså. Men debatten var stundtals hård, och vid ett tillfälle fick eleverna som höll i debatten be politikerna att undvika personangrepp.

Kvotering, feminism, jobb, invandring och integration var några sakfrågor som lyftes. Några gånger fick politikerna applåder, men störst applåder fick elevernas egna frågor som avslutade debatten.

Några citat från debatten:

Vi har diskriminerat kvinnor i hundratals år, om man menar allvar måste man göra något.

Jag tror inte på kvotering, det handlar om individen och att stötta kvinnor att driva företag så att de kan ta plats i styrelserna.

Jag är inte feminist, men vi kommer att ta kampen för äkta jämställdhet.

Om du inte gillar vänsterfeminister, bli högerfeminist, som jag!

Vi har ett samhälle som styrs av vilken bakgrund människor har. Jag är feminist och jag har blivit inkvoterad och jag är så himla glad över det.

Om man märker att segregationen ökar på grund av immigrationen är lösningen är att minska immigrationen, helt klart.

Segregationen har inte blivit värre, det har skett förbättringar på många områden.

Sverige har en lång tradition av att värna mänskliga rättigheter och stå upp för medmänsklighet, med ett undantag, under andra världskriget. Vi ska vara försiktiga så att vi inte hamnar där igen.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

CulturumNyköpings enskilda gymnasiumPolitikSkolaVal 2018
Relaterat