Prins Alexander och prinsparet stod framför pressen med landshövdingen Liselott Hagberg vid invigningen. Foto:

Prins Alexander gjorde offentlig entré inför smattrande kameror – i Nynäs naturreservat

TROSA/NYKÖPING

Tvåårige prins Alexander gjorde sitt första offentliga framträdande på torsdagen – i Nynäs naturreservat mellan Nyköping och Trosa. En droska rullade fram till invigningen av den nybyggda utkiksplatsen vid Gisesjön – lillprinsens dopgåva från länet – och han klev motvilligt ur. Blygseln släppte dock. Efter en stund spexade lillprinsen framför fotograferna.

En stor ardenner drar droskan mot det samlade pressuppbådet. Lillprinsen Alexander Erik Hubertus Bertil sitter mellan pappa prins Carl Philip och mamma prinsessan Sofia.

 • Hästen som drog vagnen var poppis hos lillprinsen. Foto:
 • En annorlunda familjeutflykt, men kanske inte för kungligheter. Foto:
1/

Minuter tidigare har hovets pressekreterare bett fotograferna att undvika blixtar. Invigningen skulle ske i motljus och kamerablixtar motverkar mörka ansikten. Önskemålet hade blandad framgång:

– Fem bilder. Med blixt, beordrade en av fotograferna en kollega.

Några intervjuer med kungligheterna blir det inte den här dagen, med hänvisning till att huvudpersonen är ett litet barn.

När vagnen rullar fram kommenterar spända mansröster:

– Nu kommer de här.

– Okej, pass på.

Prinsfamiljen anlände storstilat. Foto:

Ett tiotal kamerorna smattrar samtidigt. Vagnen stannar, men sedan fallerar planen.

– Neej neej, ropar prins Alexander.

Prinsessan Sofia löser situationen:

– Vill du sitta kvar? Ska vi åka ett varv?

Hästen kliver runt parkeringen på nytt. Landshövding Liselott Hagberg står på parkeringen, nöjd med att Södermanlands län har gett prins Alexander en present som är allmänheten till nytta – en plats i naturen som bär hans namn. Den totala kostnaden har budgeterats till 400 000 kronor, varav en del är bidrag från olika företag. Resten kommer från länsstyrelsen och regionförbundet.

Vid andra försöket hoppar prinsen ur droskan, med en förälder i varje hand, varpå han vinkar till kusken och klappar hästen.

 • Prins Alexander klev av vagnen ett sedvanligt tvååringsvis. Foto:
 • Prinsessan Sofia och prins Alexander. Foto:
 • Liselott Hagberg mötte upp vid invigningen. Foto:
1/

Han ler lite men gömmer snabbt ansiktet i mammas famn. När landshövdingen talar framför pressen kikar prinsen mest på skogen ("koge...", som han säger). Han tar nöjt emot ett paket med naturbilder från Hagberg, som han sedan delar ut till alla som råkar stå i närheten.

– Det är fantastiskt roligt att få komma hit till Sörmland, som vi alla tre älskar, och att Alexander får göra sitt första offentliga besök i sitt hertigdöme, säger prins Carl Philip.

 • Liselott Hagberg tog det varligt med lillprinsen – hon har erfarenhet av både egna barn och barnbarn. Foto:
 • Vesa Jussila, hantverkare, Stephan Gäfvert, naturvårdsansvarig i Nynäs naturreservat och representanter från företag som har bidragit ekonomiskt till utflyktsplatsen. Foto:
 • Efter viss tvekan knöt prins Alexander upp bandet för invigningen. Foto:
 • Prins Carl Philip talade. Foto:
 • Ett par mer personliga doppresenter från Södermanlands län. Foto:
1/

Lillprinsen övertygas att dra i ett invigningsband och sliter sedan i ett par händer, bland annat Hagbergs, för att få vuxna att sätta sig på ett konstverk i form av en storlom. Ytterligare hundratals bilder tas. Hertigen vinkar och springer sedan nedför backen, bort från alla vuxna och kamerorna.

Vid vattnet väntar finlunch i naturen för kungafamiljen: Soppa på svart trumpetsvamp, bröd med dill och västerbottensost och en karljohansvamp-mix. Alexanders meny är enkel: Korv med bröd.

Utkiksplats för funktionshindrade

Den nybyggda utkiksplatsen vid Gisesjön ligger ovanför en slänt med glesa tallar. Förutom utkiksplatsen finns ett hus med toalett och en grillplats. Det nya utflyktsmålet är anpassat för funktionshindrade, vilket inte är helt vanligt i Sörmland. Det går att komma fram till grillplatsen med rullstol och på marken finns en låg kant som hjälper blinda.

Vid utflyktsmålet finns några naturnära konstverk av hantverkaren Vesa Jussila utplacerade: En storlom, en raggbock (en sorts skalbagge), en fiskgjuse och några fiskar.

För att nå platsen, följ väg 219 mellan Nyköping och Trosa. Norr om Nynäs slott finns en skylt där det står Gisesjön.

Kuriosa är att Gröna udden kallas Kärleksudden av lokalborna.

 • Informationstavla på flera språk. Foto:
 • Kuriosa: Toalettstolen är byggd av en almstubbe från en alm som drabbades av almsjuka och dog bakom Nynäs slott. Foto:
 • Flera fågelholkar finns vid Gisesjön. Dock är platsen inget för fågelskådare – hit kommer inte så många arter, mest storlom och fiskgjuse. Foto:
 • Sjön är ganska näringsfattig, men några fiskarter finns där. Foto:
1/

Så här presenterade prinsparet själva dagen för sina följare:

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Länsstyrelsen i SörmlandNynäsNynäs naturreservatKungahusetnatur
Relaterat