Prideordförande Helena Dahlström är ännu inte klar med slutredovisningen av ekonomin för Pridefestivalen. – Jag har varit i London och så har jag jobbat natt. Men jag måste bli klar den här veckan, säger hon. Foto:

Publiksuccé – men förlust för Pride som kommunen får täcka

NYKÖPING
annons

Det kommunala bidraget och sponsorpengarna kommer sannolikt inte att räcka för att betala Pridefestivalen. – Min känsla är att vi kommer att behöva använda en del av förlustgarantin, säger Helena Dahlström, ordförande i Nyköping Pride.

Pridefestivalen blev en publikmässig succé. Men ekonomin ser inte ut att gå ihop. Nyköpings kommun har bidragit med 300 000 kronor och enligt Dahlström har bidrag från samarbetspartners och sponsorer räknats ihop till strax över 150 000 kronor. Kommunen beviljade dessutom en förlustgaranti på 200 000 kronor. Pengarna har öronmärkts för att betalas ut om Pridefesten inte går ihop sig i slutet.

– Min känsla säger att vi behöver använda en del av den men jag tror inte att vi drar över, säger Helena Dahlström.

Hon har precis börjar sammanställa kostnaderna för att lämna en ekonomisk redovisning till kommunen och den största samarbetspartnern Sörmlands sparbank. Banken vill benämnas just samarbetspartner och inte sponsor. En stor enskild sponsor är Svenska Kyrkan som bidragit med 30 000 kronor.

Helena Dahlström säger att festivalen har jobbat med en "väldigt liten budget" .

– Jag har försökt ordna rabatter och göra bra dealer. Det kan vara exempelvis mat till volontärer och annat som inte är direkta pengar men som ändå hade varit en kostnad för oss.

Först efter summeringen står det helt klart hur det ekonomiska utfallet blir.

– Jag har grepp om de stora kostnaderna som vi budgeterat för. Men småutgifterna kan ju dra iväg, jag vet inte än var det landar.

Arrangörerna har redan bestämt sig för att ordna en festival även nästa år.

– Det har varit mitt mål från början. I år har det varit lite svårt att få ihop sponsorer men jag tror att det kommer att gå lättare nu när folk vet vad det är. I år kom vi sent och många hade redan intecknat sin apengar för marknadsföring men ville ändå vara med.

Vad har sponsorerna fått ut av sina pengar?

– Enormt mycket marknadsföring. De har visat att de tar ställning och står bakom de här värderingarna. Vi har satt Nyköping och företagen som varit med på Pridekartan.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sponsrade festivalen genom att stå i informationstältet på torget och med direkta bidrag. Liberalerna avstod från att boka plats på torget med motiveringen att det var för dyrt.

– Utställarna har fått betala 3000 kronor för två dagar. Det är inte speciellt dyrt. Det är självkostnadspris, det täcker våra kostnader för bland annat tält och el, säger Helena Dahlström.

Kommunen garanterar halv miljon

Kommunstyrelsen bidrog med 300 000 kronor och avsatte 200 000 kronor i förlustgaranti till nybildade föreningen Nyköping Pride.

Allianspartierna ansåg att beslutet borde fattas i kultur- och fritidsnämnden som normalt hanterar föreningsbidrag.

Kristdemokraterna har dessutom haft invändningar mot storleken på bidraget.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingPride
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka