• Nadine befann sig i Indien på en semesterresa, när Robyn stod hemma i köket och experimenterade fram olika rawcakesrecept. När hon kom hem var grunden redan lagd och restaurang bildad. Att det sedan tog lite tid innan de hittade och fick ordning på lokalerna vid Stora torget i Nyköping är en annan historia. Foto:
  • Det var så här det började än gång, med en rawcake. Robyn gör en mint- och chokladvariant. Foto:
1/

Rått och vegetariskt

Nyköping

Allt började med några bilder på Instagram, nu har systrarna Nadine (23 år) och Robyn (25 år) Nordlund en egen restaurang. – Jag trodde att hon hade målat en tavla. Hennes rawcakes var så vackra, säger Nadine om sin storasysters verk som tände gnistan till det egna företaget.

Det är måndag förmiddag och lugnt i restaurangen, Mårtenshus. Förberedelserna för kommande veckas lunchservering har startat. Just nu är tårtorna och kakorna i fokus.

Robyns specialitet, rawcakes, tar en del tid att laga.

– Folk skulle bara veta, säger hon och ler.

Upp till två och ett halvt dygn avslöjar hon lite senare.

– Först ska en del av ingredienserna läggas i blöt och det tar några timmar. Egentligen är det en hel vetenskap. Men det går inte att ta betalt för allt jobb ändå.

Kakorna innehåller inget socker utan sötas med dadlar, frukt eller agave. Nötter är också en viktig ingrediens.

– Folk är faktiskt överraskade över hur goda de är, säger hon.

Varje vecka experimenterar systrarna fram nya kakrecept tillsammans med Johanna Eberhardsson, som är den tredje kreativa bakkraften i köket. Nadines pojkvän Isak Ansell hoppar in i lunchköket också.

– Vi testar allt på varandra först. Positiv feedback är bra, det är bara nyttigt. Och så får man inspiration av varandra, säger Robyn och höjer vattenglaset till munnen.

På hennes underarm syns ordet Namaste i snirklig stil.

Raw Vegan Chai Bliss Balls Recept

1 tesked äkta vanilj pulver

3 teskedar kanel

3 teskedar kardemumma

1,5 tesked ingefära

En nypa himalayan salt (salta efter eget behov & smak)

1 matsked maca pulver

Blanda alla kryddor först i en bunke!

1 dl mandlar, som först fått stå ca 4 timmar i vatten

2 dl valnötter, som först fått stå I ca 4 timmar i vatten

1dl dinkelflingor

1 dl dadlar

0,5–1 dl tranbär

0,5 dl amarant

2–3 teskedar smält kokosolja vid behov

1–2 teskedar vatten vid behov

Häll ner mandlarna, valnötterna och dinkelflingorna tillsammans med dadlarna i en mixer och mixa tills olja börjar släppa och det ser ut som en smet. Hacka tranbären i mindre bitar, du kan även finhacka ner lite mer mandlar eller valnötter om du vill ha lite bitar i smeten. Häll ner vatten om det behövs om smeten upplevs för fast. Eller kokosolja om smeten upplevs för lös. Även mer nötter fungerar om man vill göra smeten mer fast, allt efter eget behov och smak. Häll över smeten i bunken med kryddorna, amarant och tranbären. Börja blanda allt med dina händer tills allt fått smak. Som vi brukar göra, så höftar vi ner mer kryddor om man känner att det behövs mer tryck i smeten.

Gör sedan bollar av smeten och pudra de med mer maca pulver, hampa frön, chiafrön eller kokos. Supergott!

Idén om att öppna en restaurang har nog alltid funnits i tjejernas undermedvetna. Redan som barn var köket centrum i deras liv.

– Vi fick ta mycket plats där. Jag kommer i håg att vi ringde till Lindex för att fråga mamma vad de olika symbolerna på ugnen betydde till exempel. Och så fick mamma och pappa städa upp efter oss, säger Nadine med ett leende.

Det är från föräldrarna, som även de är inblandade i den ganska nyöppnade restaurangen, som de fått sin inspiration.

– Pappa var väldigt strukturerad, planerade och ville göra avancerade saker i köket, mamma var mer impulsiv. Hon kunde titta in i skafferiet och undra "vad kan vi hitta på i dag", säger Nadine.

– Och jag tror att vi har hjälp av båda deras sidor i dag. Vi vill till exempel inte ha något svinn utan försöker använda allt, fyller Robyn på med.

En konstnärlig ådra finns hos dem bägge, Nadine gick på måleri- och skulpturlinjen på Vårdinge folkhögskola utanför Vagnhärad och Robyn ritar och spelar musik (bas).

Saknar ni inte den biten av era liv?

– Det var när jag kände att jag tappat min kreativitet som jag började göra rawcakes, säger Robyn.

– Livet har bara börjat så det går ju att göra det senare, är Nadines svar.

Det finns alltid en helt ny tårta i glasdisken Foto:

Och det konstnärliga kommer helt klart fram på tallrikarna numera. Lunchmenyerna är olika för varje vecka. För att inte tappa energi har de delat upp veckorna mellan sig.

– Så att man kan få ny glöd till nästa gång, säger Robyn.

– Ja, det är jobbigt att göra kul mat varje vecka, skjuter Nadine in.

De serverar vegetarisk- och vegansk mat på restaurangen, samt rawfood. Båda är själv vegetarianer.

– Skulle vilja säga vegan men vi smakar på all mat som vi lagar här så det går ju inte, säger Robyn.

Man kan kanske tycka att de nischat in sig ganska väl med sitt upplägg, själva tycker de fortfarande att det är lite för spretigt.

– Vi vill så mycket. Vi har så mycket idéer. Det är det värsta. Och vi skulle vilja göra mer. Uteserveringen till exempel – där skulle vi ha velat göra mer i år men det fick vi lägga åt sidan, säger Nadine och fortsätter:

– Och jag håller på med en drinkmeny. Men när jag börjar fundera ut ett recept så är det alltid något som kommer emellan.

Därför har systrarna enats om att vissa projekt måste läggas på is ett tag.

– När vi gör något ska vi göra det ordentligt. Inte smådutta, säger Nadine.

Det sägs att Nyköping ska vara en svår restaurang stad. Stämmer det?

– Ingen aning. Jag har jobbat på i min egen lilla bubbla så det har jag inte tänkt på. Men jag tycker att vi fått väldigt bra respons i Nyköping, säger Robyn.

Att de även har kvällsservering med vin- och spritservering gör dem till både kafé och restaurang.

– Det var min idé hela tiden. Att öppna ett ställe där man kunde ta ett glas och äta något lätt, som en lyxig cupcake, säger Nadine.

– Eller varför inte kolakakor och rött vin. Det var så vi lärde oss dricka vin, småskrattar Robyn.

Kryddhyllan är viktig i Mårtenshus. Foto:

Duon får mycket beröm på sociala medier. Det enda en del kunder verkar klaga på är den ibland dyra maten.

– Vad ska man säga, vi är inte sparsmakade vad gäller smakupplevelser. Och allt kostar. Vi använder heller inte några billiga ingredienser. Bra grönsaker kostar numera lika mycket som bra kött, säger Robyn.

Nadine påpekar att de alltid försöker ha ett billigare alternativ som soppa på lunchmenyn. En soppa som de sedan kryddar rejält.

– Och kryddorna är heller inte så billigt, säger Nadine.

Men kundtillströmningen är bra och systrarna ser ljust på framtiden. Av Instagrambilden och bakäventyren i familjens kök har det blivit en restaurang.

Systrarna

Robyn om Nadine:

Kreativ. Full av energi. Otrolig drivkraft. Gör alltid ett bra jobb.

Nadine om Robyn:

Alltid glad även om inte jag är det. Har väldigt mycket energi. När jag vill gå hem och lägga mig kan hon dra iväg för att träna. Det är imponerande. Och så är hon bra på allt hon gör.

Maten

Vegetarisk mat: Grönsaker, frukt, ägg och mejeriprodukter. Baljväxter, nötter och frön är också viktiga.

Vegansk mat: Grönsaker och frukt. Baljväxter, nötter och frön är också viktiga.

Rawfood: Grönsaker som inte har upphettats. Baljväxter, nötter och frön är också viktiga. Inga animaliska produkter.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingMat
Relaterat