Ryanair erkänner flera europeiska fackförbund för kabinanställda, bland annat Unionen.

Ryanair ingår avtal med fackförbund

NYKÖPING

Efter ett starkt tidigare motstånd från ledningen ingår nu Ryanair avtal med flera fackförbund, bland annat svenska Unionen. – Det känns bra att ha det klart, säger Lise Iderström, ombudsman för Unionens kabinanställda till DN.

Ryanair, som i Sverige flyger bland annat från Skavsta, har erkänt flera europeiska fackförbund under hösten. Senast i raden är det tyska fackförbundet Ver.di. Den senaste veckan har också grekiska Racu och svenska Unionen erkänts av det irländska flygbolaget. Nu kommer Ryanair att arbeta tillsammans med fackförbunden för att förhandla fram ett avtal för kabinpersonalen, skriver företaget på sin hemsida.

Enligt Eddie Wilson, Ryanairs personaldirektör, kommer erkännandet att leda till löneökningar och andra förmåner för Ryanairs Tysklandsbaserade kabinpersonal.

För Ryanairs Sverigebaserade personal innebär det i nuläget inga förändringar - men Lise Iderström, central ombudsman för Unionens kabinanställda, säger till DN att det är ett steg på vägen mot ett kollektivavtal. Parterna har ingått ett "letter of intent" – en avsiktsförklaring där Ryanair först erkänner Unionen som part att förhandla om kollektivavtal med.

– Vanligtvis tecknar vi inte sådana här avtal, men för Ryanair är det startskottet för fortsatta förhandlingar och vi har kommit fram till att det inte är något problem för oss att göra så i det här fallet, säger Lise Iderström till DN.

Under hösten har flera strejker utlösts, där Ryanairs piloter varit de som varslat om strejk. Pilotfacket innefattas inte av erkännandet – och Ryanair har tidigare vägrat förhandla med Svensk Pilotförening (SPF), på grund av att fackförbundets ordförande varit pilot för ett annat bolag. Då kopplades medlare in, men Ryanair drog sig ur förhandlingarna.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

RyanairFlyg
Relaterat