Ryanair-planet var tre timmar försenat – nu kompenseras resenär

NYKÖPING

Planet från Barcelona blev över tre timmar försenat. Ryanair anser att det berodde på "extraordinära omständigheter", men tingsrätten håller inte med och nu måste flygbolaget kompensera en av resenärerna.

Det var maj förra året som en av Ryanairs flygningar mellan Barcelona och Skavsta blev kraftigt försenad. Först dryga tre timmar efter utsatt tid kunde planet lyfta.

En kvinna som flög med planet har därefter krävt kompensation för förseningen, Ryanair har däremot inte gått med på det och ärendet har hamnat hos Nyköpings tingsrätt.

I sin bedömning hänvisar tingsrätten till en förordning som antagits av Europaparlamentet. Enligt bestämmelsen kan passagerare ha rätt till kompensation vid inställda och kraftigt försenade flygningar, inom EU-länderna.

För att ha rätt till ersättning krävs först och främst en försening på minst tre timmar, samt en reslängd på mer än 1 500 kilometer – men mindre än 3 500 kilometer. Enligt Ryanairs egna siffror är det 2 204 kilometer mellan Barcelona och Skavsta.

Däremot är flygbolaget inte skyldigt att betala ersättning om förseningarna beror på "extraordinära omständigheter", som till exempel politisk instabilitet, personalstrejk i större omfattning samt vissa meteorologiska förhållanden.

Ryanair anser att det rådde extraordinära omständigheter på flygplatsen i Barcelona den aktuella dagen. Flygledningen kunde inte arbeta enligt normal kapacitet eftersom det pågick "implementering av nya manöveråtgärder", vilket ska ha orsakat förseningen.

Tingsrätten anser däremot att detta inte bör bedömas som "extraordinära omständigheter". Övriga avgångar från Barcelona den aktuella dagen var heller inte försenade i samma utsträckning, slår tingsrätten fast.

Utifrån detta gör man bedömningen att kvinnan har rätt till ersättning och dömer Ryanair att betala henne 400 euro (drygt 4 000 kronor) som kompensation.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

RyanairSkavsta Flyg
Relaterat