Feministiskt initiativ ser ut att ta plats i Gnestaspolitiken för första gången. Anja Probst toppar partiets valsedel. Foto:

Så fördelas mandaten – FI kan göra entré i Gnestapolitiken

Gnesta

Feministiskt initiativ ser ut att knipa en plats i Gnestas kommunfullmäktige, för första gången någonsin. Samtidigt behåller S och M en majoritet av mandaten, enligt den preliminära fördelningen.

Det dröjde ända till framåt tvåtiden på valnatten innan alla valdistrikt var färdigräknade, och enligt en preliminär mandatfördelning tar Feministiskt initiativ plats i fullmäktige för första gången.

– Det känns jätteroligt att så många har röstat på oss. Det är första gången vi ställer upp i kommunvalet och det är stort för oss att det finns ett sådant här stöd. Sedan vet vi inte än om det leder till ett mandat, vi tar inte ut något i förskott, säger Anja Probst, förstanamnet på Feministiskt initiativs lista.

Läget i Gnesta är fortfarande ovisst, men FI är beredda både på samarbeten och att gå i opposition.

– Vi kommer att träffas i kväll (måndag) och ta fram en strategi. Vi har mest gemensamt med V och MP, men om vi hamnar i opposition kommer vi att vara en blåslampa i frågor som rör jämställdhet och mänskliga rättigheter, säger Anja Probst.

Sverigedemokraterna och Centerpartiet gick framåt mest, och ser ut att få fyra respektive fem mandat. Vänstern ökar marginellt men ökningen ser inte ut att räcka till något nytt mandat. Samtidigt backar Miljöpartiet kraftigt och tappar två platser i fullmäktige.

– Vi har gjort ett jättebra val och har ett stabilt övertag framför allt i Björnlunda och Laxne. Det finns möjligheter att skapa nya majoriteter, men det händer nog ingenting i dag. De flesta vill nog invänta poströsterna, säger oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C).

Socialdemokraterna och Moderaterna backar och får åtta mandat var, vilket fortfarande räcker till majoritet med en stols marginal. Kommunens två största partier har alltså möjlighet att fortsätta styra tillsammans, om de vill.

– Det blir spännande att se hur onsdagsräkningen går, vi tror att det är ett par hundra röster till, bland annat utlandsröster, som ska räknas då, säger kommunalrådet Ann-Sofie Lifvenhage (M).

Moderaterna kommer att ha ett möte på tisdagskvällen och utse en förhandlingsdelegation, som ska försöka bilda majoritet med ett eller flera andra partier.

Även Johan Rocklind (S) vill invänta onsdagsrösterna innan han analyserar mandatfördelningen djupare.

– Jag gissar att det kommer vara oförändrat, men vågar absolut inte säga att så blir fallet.

S och M ser ut att i alla fall ha möjligheten att fortsätta i majoritet, hur ser du på det?

– Vi har en stark mandatperiod bakom oss och det är absolut ett av flera alternativ. Jag anser att kommunen mår bäst av att ha majoritetsstyre med faktisk majoritet i fullmäktige, säger Johan Rocklind.

Liberalerna lyckades behålla sitt mandat med god marginal, och Camilla Lissner är nu taggad inför att ta plats i Gnestapolitiken.

– Det ska bli spännande, jag känner mig lite mer varm i kläderna nu efter valrörelsen. Vi blir ett gäng nya ansikten, med FI också. Det behövs ju, jag tror det är bra med nya namn, säger hon.

Mandatfördelningen i Gnesta

Moderaterna 8 mandat (-1)

Centerpartiet 5 mandat (+1)

Liberalerna 1 mandat

Socialdemokraterna 8 mandat (-1)

Vänsterpartiet 2 mandat

Miljöpartiet de gröna 2 mandat (-2)

Sverigedemokraterna 4 mandat (+2)

Feministiskt initiativ 1 mandat (+1)

Källa: Valmyndigheten

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

GnestaKommunalpolitikVal 2018
Relaterat