Alla som inte hade några andra uppgifter beordrades till lokalerna på Arnö för att prova arbetet. Det var i maj i år. En morgon stod fyra stora trälådor i lokalen. Enligt en chef var de fyllda med färgpatroner. Det visade sig vara en tillrättalagd sanning.
– Jag såg direkt att det var militära granater, säger en person till DA.
Personen beskriver känslan. Hur huvudet fylldes av bilder från explosioner i hemlandet och minnen av släktingar och vänner som lemlästats och dödats av granater och fallande bomber.
Granaterna kom till Samhall från ett skrotföretag som ville ha hjälp med att frigöra metallen.
Personalen skulle skruva av den övre blå delen och lägga i en låda, den undre gröna delen som innehöll metall skulle läggas i en annan låda. Det krävdes polygriptänger, handskar och rejäl handkraft för att vrida isär patronerna. Arbetsmomentet var så krävande att få i personalen klarade det.
Det var 40 millimeters övningsgranater som skulle demonteras. Granaten är fylld med ett dammande färgpulver som markerar var den träffar vid nedslaget. Krutladdningen som driver granaten var bortplockad från objekten som hanterades på Samhall. Men de anställda rapporterar om andningsbesvär och utslag efter att de arbetat med granaterna. Ett orange färgpulver spreds och många fick hosta och hudbesvär.
– Ingen visste vad granaterna innehöll. Många var oroliga, säger en av de Samhallarbetare som Dagens Arbete pratat med.
Personalen hämtade själva andningsskydd från ett förråd. Efter någon vecka kallades IF Metalls regionala skyddsombud till Samhall. Strax efteråt stoppades jobbet.
Mikael Lund är en av Samhallarbetarna som plockade isär granaterna. Arbetet utfördes i tvätteriet.
– Där finns inget utsug. Det var färgpulver överallt. Men jag var inte förvånad, det är ingen som bryr sig om oss ändå, säger han till Dagens Arbete.
En annan Samhallanställd säger att arbetsgivaren inte hade någon koll på om innehållet var farligt och att det aldrig gavs direktiv om skyddsutrustning.
Dagens Arbete har pratat med Yvonne Westman, distriktschef på Samhall i Södermanland. Hon tillbakavisar uppgiften att personalen i Nyköping jobbat med att demontera granater. Enligt Westman drogs uppdraget tillbaka. Några medarbetare ska ha öppnat några granater emot instruktionen.
– Vi hade ett gäng här för att titta på vad vi kunde göra med dem. Ordern var: Gör ingenting med dem, säger Yvonne Westman till DA.
Efter att jobbet avslutats analyserades färgpulvret. På laboratoriet konstaterades att pulvret innehåller zink som inte är hälsofarligt i den dos som analyserats.