I februari strejkade ett gäng elever i Nyköping för klimatet. På fredag är det dags igen. Foto:

Samling för klimatet i Nyköping "Vi har inte tid att vänta"

NYKÖPING

På fredag är det dags igen. Skolelever och andra i Nyköping samlas på stadshustrappen för att strejka för klimatet. Senare på kvällen blir det "pragmatiskt klimatmöte" för allmänhet och politiker i Nyköping.

– Om vi ska hinna styra upp det här med klimatet måste vi agera nu. Vi har inte tid att vänta, säger Johanna Eckerdal som går i åttan på Omega.

– Det är jätteviktigt att vi uppmärksammar det så att politikerna inser att vår generation är mån om en förändring.

Vissa kommer redan på förmiddagen, andra dyker upp efter skoltid. Själva strejken ska pågå mellan klockan 11 och 16.

– Vi har sagt till våra lärare, de tycker att det är bra att vi vill göra det, men vi får ta konsekvenserna och jobba igen det senare, berättar Johanna Eckerdal.

Senare på eftermiddagen hålls ett klimatmöte i Nicolaikyrkans församlingshem med rubriken "Vad gör vi?" Allmänhet, politiker, ungdomsfullmäktige, LRF och SSAB har bjudits in att delta. Målet är att mötet ska utmynna i något konkret.

– Det är viktigt att vi kommer därifrån med ett konkret förslag. Det kommer barn och klimatstrejkande ungdomar dit och det är viktigt att de känner att vuxna inte bara babblar, säger Moa Rudsäter som har tagit initiativ till mötet.

– Jag har jättemycket ångest kring det här och jag måste kunna leva med mig själv. Därför drog jag i gång det här.

Alla partier i kommunfullmäktige har fått en inbjudan och några av dem har meddelat att de kommer. Men mötet är opolitiskt i den meningen att det inte ska bli någon politisk debatt, även om politiker också är där.

– Tanken är att det ska bli ett möte mellan Nyköpingsbor och politiker. Vi behöver samarbeta och jag tror att politikerna längtar efter att kunna ta beslut. Då behövs stöd från invånarna.

Greta Thunberg som har inspirerat människor runt om i världen att strejka för klimatet nominerades på torsdagen till Nobels fredspris.

– Jag tycker att det är fint. Klimatfrågan hänger ihop med fredsfrågan och hon har betytt supermycket, säger Moa Rudsäter.

I länder som Australien och Belgien har hundratusentals människor demonstrerat på fredagar, inspirerade av Greta Thunberg. Men uppslutningen har inte varit lika stor i Sverige.

– Det är jättesynd, jag tror inte att folk riktigt vågar. Det är många som tycker att det är lite pinsamt att stå på stan, säger Johanna Eckerdal.

För henne har Greta Thunberg haft stor betydelse.

– Hon har fått mig att öppna ögonen. Jag har vetat om det här tidigare, men det hon har gjort har fått jättemånga att förstå att det här är på allvar.

Aktioner för klimatet

Inför valet i höstas började Greta Thunberg, i dag 16 år, strejka från skolan på fredagar och satt utanför riksdagen i Stockholm för att få politikerna att lyfta frågan.

Rörelsen har vuxit och många har följt hennes exempel. Sedan dess har Greta Thunberg bland annat talat på FN:s klimatkonferens i Polen i december och på Världsekonomiskt forum i Davos.

I både Trosa och Gnesta planeras klimatmanifestationer på fredagen. I Nyköping strejkar skolelever och andra mellan klockan 11 och 16 på stadshustrappan. Även nätverket Omställning Nyköping deltar.

Senare på eftermiddagen hålls klimatmötet "Vad gör vi?" i Nicolaikyrkans församlingshem. Själva mötet börjar klockan 17 men från 16.30 är det mingel med fika.

Alla som vill får skriva upp sig på talarlistan. Maxtid att tala är två minuter.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingKlimatklimatkrisen
Relaterat