Våren är på ingång och helgen kan vara den sista vinterhelgen för säsongen. Regn är att vänta i början av veckan och då kan snötäcket vara puts väck. Foto:

Sista vinterhelgen – våren är på gång

NYKÖPING

För den som vill ha en sista vinterhelg för säsongen är det bäst att passa på nu. Våren är på ingång. Snötäcket kan vara puts väck redan i mitten av kommande vecka.

– Regnet som är på väg in tillsammans med plusgrader kommer att tära mycket på snötäcket. Frågan är om snötäcket försvinner helt, det kan vi avgöra i början på veckan, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Vintern har hittills varit varmare än normalt och antalet dagar med snötäckt mark har inskränkt sig till en vecka i december och sedan från i stort sett slutet av januari fram till nu. Februari månad var den kallaste februari på sju år, men redan till helgen är det på väg in mildare väder jämfört med senaste tiden. Dock, vintern är inte över redan till helgen. Natten mellan lördag och söndag kommer temperaturen att sjunka ned mot åtta minusgrader, på sina håll ännu mer. Solen kommer också att titta fram under lördag förmiddag.

Men sedan kommer temperaturen gå upp på plussidan både dag- och nattetid. Regn är också på väg in måndag kväll och hela tisdagen ska det regna, enligt prognosen.

– Den snö som finns kommer att packas ihop och töa bort, säger Alexandra Ohlsson.

Den 20 mars infaller våren i genomsnitt i stora delar av Sörmland. För att det ska kallas vår, meteorologiskt sett, ska dygnsmedeltemperaturen överstiga noll grader under sju dygn i streck. Till dess att det ska kallas vår är det dock en bit. Flera nätter i slutet av kommande vecka ska det enligt prognosen vara flera minusgrader.

– Dagtid kommer det vara mer vad vi kallar vårtemperatur men nätterna kommer att vara kalla, så den meteorologiska våren kommer säkert att dröja till slutet av mars, säger Alexandra Ohlsson.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

vinter väder vår
Relaterat