Skavsta flygplats och Nyköpings kommun har länge jobbat för att flygplatsen ska kunna fungera som ett komplement till Arlanda i regionen. Men de har inte fått vara med på Arlandarådets möten. Foto:

Skavsta får stöd i kampen om flygen

NYKÖPING

Skavsta flygplats och Nyköpings kommun kämpar för att lansera Skavsta som Stockholms andra flygplats efter Arlanda. På onsdagen fick de hjälp av företrädare för 15 andra kommuner och regioner.

Efter att ha fått nobben att delta på Arlandarådets sammanträde bestämde sig Peter Steinmetz, vd på Skavsta flygplats, att sätta in en annons med sitt budskap i stället. I dag tycker han att det blev ännu bättre.

Stödet blev nämligen starkare än vad han hade hoppats på.

– Det är första gången vi har så brett stöd för den roll vi kan spela i framtiden, säger Peter Steinmetz.

Annonsen som publicerades i tidningen Dagens industri har budskapet att Skavsta kan bli en bra "backup-flygplats" för Arlanda och att Stockholm skulle bli en robustare destination med Skavsta som komplement till huvudstadens primära flygplatsnod.

Bland dem som stöttar Skavstas ambitioner finns alltså inte bara kommunalråd från närområdet som Urban Granström (S) i Nyköping, Daniel Portnoff (M) i Trosa, Johan Rocklind (S) i Gnesta och Catharina Fredriksson (S) i Oxelösund. Här finns även till exempel Huddinges kommunalråd Daniel Dronjak-Nordqvist (M), Ebba Östlin (S) i Botkyrka och Lars Stjernkvist (S) i Norrköping.

Budskapet är viktigt, men kanske ännu viktigare är den långa listan av personer som har skrivit under, tycker Peter Steinmetz.

– Det visar det breda stödet vi har från olika kommuner. Inte bara Nyköping och Sörmland, utan även andra kommuner och regioner söder om Stockholm.

Arlandarådet tillsattes av regeringen förra våren och ska jobba för att utveckla Arlanda som Nordens ledande flygplats.

– Ingen ifrågasätter eller förnekar Arlandas roll eller expansionsplaner. Men Skavsta kan ha en viktig komplementär roll, både under expansionen och senare, säger Peter Steinmetz.

– På det här sättet vill vi höja medvetenheten om att vi kan bli en faktor i den lösning som regeringen söker.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings kommunSkavstaFlyg
Relaterat