Delar av Södermanlands Nyheters jubileumskommitté Tommy Kägo, Susanne Rosenqvist och Anna Falk hälsar alla välkomna till Isfestivalen på Hovrasjön på söndag. Foto:

Skridskolopp när SN fyller 125 år

NYKÖPING

Södermanlands Nyheter fyller 125 år i år och en del av firandet är på söndag, 18 februari. Skridskolopp på Hovrasjön. En av deltagarna är nöjesprofilen Lasse Lindberg. – Formen är god för min ålder och taktiken är klar. Nu återstår bara uppladdningen – och den kommer det att slå gnistor om, säger Lasse Lindberg

I städerna Nyköping och Oxelösund är det nästan vårlikt i luften, men vid Söra intill Hovrasjön råder vinterlandskap. Ett snötäcke har klätt landskapet i vitt och isen ligger tjock, på sina ställen över två decimeter. Nyköping scoutkår, som är medarrangör tillsammans med långfärdsskridskosektionen inom Nyköpings friluftsfrämjande, och dess ordförande Mattias Sundström har lagt ned många timmar på att skrapa och hyvla isen.

En slinga på 1250 meter, eftersom SN fyller 125 år, är hyvlad, men ett tunt snötäcke låg över slingan på tisdagen. Förhoppningsvis kan snön skrapas bort, men väderprognoserna säger att det kan komma mer snö, vilket ställer till det. Allra bäst vore om nederbörden kom i form av regn eftersom det nattetid ska bli flera minusgrader. Då kan isförhållandena bli utsökta.

Som väderprognosen säger nu ska det bli sol och någon minusgrad på söndag.

Men, som Mattias Sundström säger, ovissheten är stor att arrangera evenemang som är väderberoende.

Flera skridskolopp ska avgöras. Ett för de allra minsta på 125 meter, ett för de något äldre (8-16 år) på 1250 meter och så det stora loppet på två varv á 1250 meter vardera.

Till det stora loppet har flera profiler anmält sitt intresse. Anders Blomqvist, Oxelösund, vaktade tio säsonger målet i högsta bandyserien för Falun är en av dem. Han gillar att åka långfärdsskridskor, men har inte åkt så mycket den här säsongen.

Urban "Bullen" Larsson, Nyköping, före detta hockeyspelare i Nyköpings hockey, räknar också att stå på startlinjen tillsammans med bland andra förre lagkompisen Hans-Ove "Vovven" Ivarsson. Båda räknar med att åka på vanliga hockeyrör.

Therese Andersson, Stigtomta, före detta allsvensk fotbollsspelare, räknar med att åka på konståkningsskridskor.

Lasse Lindberg kör på långsfärdsskridskor.

– Jag ska gå ut hårt och sedan öka, andra varvet gör jag tvärtom, säger han.

Lasse Lindberg ska kolhydratladda på sitt eget speciella sätt.

– Det blir kroppkakor, säger han.

Loppen är öppna för alla intresserade. Anmälan sker på plats.

Men det kommer att hända så mycket mer saker kring Hovrasjön.

– Vi hoppas på riktigt stor uppslutning och en härlig vinterdag, säger Anna Falk, chefredaktör på Södermanlands Nyheter.

Isfestival med strykjärnscurling

Isfestivalen, som pågår klockan 11-15, innehåller så mycket mer än bara skridskolopp.

Nyköpings räddningstjänst kommer att vara på plats.

Nyköpings curlingklubb kommer att vara på plats och förhoppningsvis ska det ges möjlighet att testa curling, avhängigt vädret.

Därutöver: strykjärningscurling, prova på långfärdsskridskor, möjlighet att grilla medhavd korv, musik och speaker.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Södermanlands NyheterNyköpingSkridskor
Relaterat