• Nyköpingsbon Ewa-Marie Elfsberg är kritisk mot att det finns ont om badmöjligheter för de som vill ta ett gratis dopp i Nyköpings närhet under sommaren. ”Vilseledande”, kallar hon reklamen ”Bo i Nyköping” som ofta visar upp en kustnära idyll där människor badar från klipper och stränder. Foto:
  • Janna Sohlin på väg till Hjortensbergsbadet för en simtur. Foto:
  • Molly och Filippa Wennberg laddar för en sommardag på Hjortensbergsbadet. Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Slut med billiga bassängbad utomhus

Nyköping
annons

Hjortensbergsbadets utomhusbassänger har länge varit ett vattenhål för Nyköpingsbor under sommaren. Inträdet har ofta varit lågt – tills nu. Något som flera Nyköpingsbor reagerat på.

– Jag tycker att det är skamligt rent ut sagt. Ynkedom att en kommun som Nyköping inte kan erbjuda sina invånare att bada ute gratis under de få fina sommarveckor som blir, säger Nyköpingsbon Ewa-Marie Elfsberg.

Hon är en av dem som reagerat på att kostnaden för Hjortensbergsbadets utomhusbassänger numera är lika hög som för inomhusbadet. En entré löses för hela badet, det går inte längre bara att betala för utomhusdelen.

– Förra året när jag tränade inför Vansbrosimmet var det fritt inträde. Då fanns det längor utomhus som det gick att byta om och duscha i, men jag tror att de är stängda i år, så man är hänvisad inomhus, berättar Elfsberg.

Ewa-Marie Elfsberg flyttade från Stockholm till Nyköping för ett par år sedan. Där var hon van vid att det fanns gratis utomhusbassänger under sommaren och nämner Älvsjö och Hägersten som exempel. Hon hade sett reklamen för Nyköping i tunnelbanan där intrycket gavs att det sällan var långt till en badklippa i Nyköping.

– Det är verkligen dåligt ställt med utomhusbad i närheten av Nyköping. De gör en storslagen reklam om att Nyköping ligger vid vattnet, man får lätt den uppfattningen då. Det är vilseledande marknadsföring, säger hon.

– Sedan läste jag nyligen i SN om att någon satt ut stenar utmed kusten mot Trosa så att det inte går att köra ner till en del badplatser där, fortsätter Elfsberg.

Själv ser hon sig dock inte som drabbad. Hon har både årskort på Hjortensbergsbadet och kan därmed gå och simma när hon vill. Samtidigt har hon tillgång till bil och kan besöka favoritbadplatsen i Lidsjön.

– Jag tänker främst på de som inte har tillgång till bil eller barnfamiljer som vill gå till Hjortensbergsbadet en varm dag. Jag bor i närheten och tycker att det syns ganska tydligt. Det är betydligt färre där nu, jämfört med förra sommaren.

Några som tycker att årets arrangemang med en entré till hela anläggningen har blivit till det bättre är Nyköpingsbon Anneli Andersson.

– Det har blivit mycket lugnare nu. När det var gratis att gå hit var det katastrof. Rörigt och alldeles för mycket folk. Föräldrar lämnade bara sina barn här och åkte bara iväg, säger hon.

Under sommaren har hon hunnit med att bada vid bland annat i en insjö i Jönåker och i havet vid Jogersö.

– Men det var svinkallt. 165 kronor för oss tre en dag här tycker jag är helt okej, fortsätter hon.

Med sig har hon Molly och Filippa Wennberg. Molly har satt sig på kylväskan som de har med sig inför en dag på gräsmattan vid utomhusbassängerna.

– Jag tycker att det är roligast att leka haj. Jag springer på botten i lilla bassängen och då hinner inte Filippa ifatt mig, säger hon.

Filippa Wennberg föredrar också de uppvärmda bassängerna.

– Det är kallt i utomhuspoolerna, men inte kallt kallt! Jag brukar bada lite där och sedan går jag in och värmer mig i bubbelpoolerna inomhus, säger hon.

Janna Sohlin är också på väg in för att simma. Hon tycker lite synd om sina småsyskon efter prisförändringen.

– Det har aldrig kostat mycket alls att använda utebadet. Jag har småsyskon och det är lite surt för dem nu jämfört med tidigare år, säger hon.

Kostnaden för utomhusbassängerna

I ett par år har det varit fri entré till Hjortensbergsbadets utomhusdel.

2017 måste man dock betala för både inomhusbad och utomhusbad för att få tillgång till utomhusdelen. Det innebär 100 kronor för en vuxen och 55 kronor för ett barn mellan 3–16 år. Det är dock billigare lovfria vardagar innan klockan 15 och det finns även familjerabatter. Exempelvis kostar det 245 kronor att bada för en familj på två vuxna och två barn (195 kronor innan klockan 15).

Det är inte ovanligt att kommunala utomhusbassänger är gratis. Exempelvis är Himmelstalundsbadet i Norrköping och flera utomhusbassänger i Stockholm gratis. Andra utomhusbassänger i Stockholm är det inträde till, som exempelvis Eriksdalsbadet där det kostar 70 kronor per dag för en vuxen.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpingbad badplats
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka