Foto:

SMHI varnar: Plötslig ishalka väntar i Sörmland

SÖRMLAND

Minusgrader blir till plusgrader – och nederbörd. Onsdagens väderomslag innebär att det kan bli rejält halt på vägarna och SMHI går nu ut med en klass 1-varning.

Indikationerna på ett plötsligt väderomslag har funnits tidigare i veckan och på onsdagsmorgonen utfärdade SMHI en varning för plötslig ishalka i Sörmland.

Anledningen är att det enligt prognosen kommer regn eller snö under eftermiddagen och då vägbanorna är kalla så tros nederbörden frysa på.

Varningen är utfärdad för den sena eftermiddagen och kvällen.

– Det är ett lågtryck som ska passera, konstaterade Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI tidigare i veckan.

Onsdagen inleddes med flera minusgrader och följas av lågtrycket, som inleds med snö. Därefter kommer temperaturen att öka till fyra, fem plus grader och nederbörden eventuellt övergå till regn under onsdagskvällen.

Det här innebär varningen – enligt SMHI

Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med 3mm eller mer inom 6 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Hittills har vintern varit något av en varannan dags-vinter, det vill säga någon minusgrad ena dagen följt av mildväder nästa. December månad har varit två grader varmare än normalt, jämförelseperiod 1961-1990. Nederbördsmängden i december var för stora delar av länet 75 procent större än normalt, förutom delar kring Katrineholm och Vingåker där det var torrare, cirka 50 procent mer än normalt.

Januari har inletts i samma anda för Sörmland; två grader varmare än normalt.

Några som på kort tid fått rikliga mängder snö är Alperna, där det på två dagar fallit mellan en och två meter snö. Där kommer nederbörden mattas av, enligt Sofia Söderberg.

Prognoserna visar att minusgraderna kommer bestå och att det till helgen kan bli ned mot minus tio grader på sina håll.

Men det är inget mot vad nordöstra Ryssland har för tillfället. Där är det minus 54 grader, uppger Sofia Söderberg på SMHI.

Här hittar du väderprognoser för din ort

Läs mer om dessa ämnen

väder