Motivet på muggen med namnet "Mumindagen" har illustrerats av Tove Jansson. På teckningen har Mumintrollet och Muminmamman klättrat upp på ett högt berg på en närbelägen ö för att beundra solnedgången. Bilden vittnar om Tove Janssons betydelsefulla förhållande till sin egen mamma. Foto:

Specialdesignad muminmugg säljs i Nyköping under en enda dag

Nyköping

I år firar Arabia Mumindagen med att lansera en unik muminmugg. Muggen kommer endast att säljas under just den dagen i utvalda butiker. En av dem är Iittala outlet på Blommenhovsvägen i Nyköping. – Vi räknar med att det kommer bli lång kö, säger Anna Matsson, ställföreträdande butikschef.

På torsdag, den 9 augusti är det Mumindagen. Den firas på samma dag som Tove Jansson, som både har författat och illustrerat de populära böckerna, är född. Första gången mumindagen firades var för 15 år sedan, och den firas som en hyllning till hennes konstnärliga arbete.

I år firar Arabia, det finska porslinsmärket som tillhör den finländska Iittalagruppen, Mumindagen med lanseringen av en mugg i begränsad upplaga. Muggen har, passande nog, fått namnet "Mumindagen". Motivet på muggen ritades av Tove Jansson år 1955, på beställning av en engelsk dagstidning. Muminmuggarna har fått ett riktigt samlarvärde i Sverige och utomlands. På olika köp- och säljsajter auktioneras de populära muggarna med olika motiv och årgång ut för flera tusen kronor. För något år sedan såldes den så kallade "Fazermuggen", som tillverkades år 2004 i 400 exemplar på Tradera för 79 000 kronor.

På mumindagen kommer specialmuggen att säljas i begränsat antal på alla Iittala outlets butiker i Sverige, på Arabias hemsidor och i utvalda butiker i Finland. Med tanke på att muminmuggarna är populära samlarobjekt, väntas trycket på butikerna bli högt. På Iittala outlet i Nyköping har de förberett sig inför Mumindagen. Butiken kommer att ha öppet fyra extra timmar, och en securitasvakt kommer att finnas på plats en timme innan öppning för att dela ut information om att det är max sex muggar per person som gäller.

– Det är många kunder som redan har varit inne i butiken och frågat om vi kommer att sälja muggen på mumindagen, och vi räknar med att det kommer bli mycket folk, säger Anna Matsson, ställföreträdande butikschef på Iittala outlet i Nyköping.

Hon berättar att hon har hört från andra Iittala-butiker i Sverige om att de har stamkunder som kommer att tälta utanför butikerna dagen innan lanseringen.

– Än så länge har vi inte hört att någon kommer att göra det utanför vår butik här i Nyköping. Men det ska bli jättespännande att se hur många som kommer hit och är intresserade av att köpa muggen. Den kommer garanterat att vara poppis eftersom att det är en riktig samlargrej, säger Anna Matsson.

Läs mer om dessa ämnen

nyköpingHandelKonst