Stor ökning av förtidsröstandet: "Oj då, det var förvånande"

Nyköping

Förtidsröstningen ökar i Nyköping. En förklaring kan vara att det är bekvämt, tror de väljare som SN har pratat med. Men det är en gåta att ökningen är större i Nyköping än i övriga riket.

I fredags hade exakt 6 617 väljare röstat i någon av de åtta vallokaler som varit öppna i Nyköping sedan förtidsröstningen började tio dagar tidigare.

Inför valet 2014 hade 5 666 personer förtidsröstat efter exakt lika många dagar. Det innebär att förtidsröstningen har ökat med 16,7 procent.

– Oj då, det var förvånande. Jag tycker inte att vi har märkt av någon större ökning just här, säger Rune Svensson, en av röstmottagarna som tar emot förtidsröster i Stadshuset.

Men efter att ha dubbelkollat siffrorna kan han och kollegan Anne-Marie Dahl konstatera att de är helt korrekta.

– Kanske har de haft en rush i vallokalen i Pål Jungs hage. Det gick att förtidsrösta där förra valet också, men nu kanske fler har hittat dit. Det är ju smidigt att parkera där, säger Anne-Marie Dahl.

Hur som helst innebär siffrorna att 15,4 procent av de röstberättigade i Nyköping hade röstat redan i fredags. Lena och Mats Lövgren tillhör den växande väljarskara som förtidsröstar.

– Det är bekvämt och i år passar det oss utmärkt. Vi är nämligen pensionärer och åker iväg på en resa i morgon, berättar de efter att ha överlämnat sina röstkuvert till röstmottagarna.

I hela Sverige hade 943 776 väljare förtidsröstat i fredags. För fyra år sedan var det 937 789 väljare. Det innebär i och för sig en ökning, men bara med 3,8 procent. Vilket alltså ska jämföras med 16,7 procents ökning i Nyköping.

De väljare och röstmottagare som SN träffar i Stadshuset har inte någon teori om vad som kan ligga bakom att ökningen är så pass mycket högre i Nyköping.

Här kan du förtidsrösta

Nyköping: Stadshuset och Pål Jungs Hage

Arnö: S:ta Katarina församlingshem

Stigtomta: IOGT-NTO-lokalen

Jönåker: Centrumlokalen

Nävekvarn: Brukslokalen

Vrena: Vrena Folkets hus

Tystberga: S:t Botvids församlingshem

Förtidsröstningen pågår mellan 22 augusti och valdagen 9 september. Öppettider finns på kommunens hemsida.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings kommunPolitikVal 2018
Relaterat