Fem superhjältar på plats på Nyköpings lasarett – med uppdrag att sprida glädje

NYKÖPING

Fem välkända superhjältar tog en tillfällig paus med att rädda världen och kom på besök till Nyköpings lasarett för att träffa barn med diabetes.

– Vi hoppas att vi kan sprida glädje, och att de kan få tänka på något annat en stund, säger Anna Thunman Silfverblad.

Till en början ser några av barnen lite avvaktande ut. Kanske inte så konstigt när Supergirl, Batman, Robin, Spiderwoman och Catwoman knackar på i full mundering.

Men superhjältarna är snälla och har kommit till lasarettet för att leka en stund när det är träff för föräldrar som har barn med diabetes typ 1.

Theodor Burman sken upp som en sol när han blev utmanad på fotbollspel av Batman (eller Jonas Augustsson som han egentligen heter).

– Jag har vunnit ganska mycket i det här fotbollspelet, det är rätt roligt tycker jag. Men de har säkert inte tid att spela så mycket för att de måste ut och rädda världen, säger Theodor lite skämtsamt.

Småbarnsträffarna hålls någon gång varje år och är inriktade mot föräldrar med barn som är under åtta år. Mellan 60-70 Nyköpingsbarn i de åldrarna har diabetes typ 1, berättar Monika Sinander, lekterapeut som ingår i diabetesteamet på lasarettet.

– Vitsen med det hela är att föräldrarna får träffas själva med kurator och sjuksköterska och dela erfarenheter med varandra, säger Monika.

Den här dagen kommer fem superhjältar på besök, några från Stockholm och några från Nyköping.

Linny fick stifta bekantskap med superstarka Spiderwoman. Foto:

Superhjältar mot cancer finns även i Göteborg och Halland och den ideella föreningens syfte är just att besöka barn på sjukhus med jämna mellanrum.

Utöver det hyrs hjältarna även in till events runtom i landet, och den stora delen av de intäkterna skänks sedan till Barncancerfonden.

– Det vi hoppas är att barnen kan glömma lite jobbiga delar med sjukhusbesök och sprutor för en stund, säger Nyköpingsbon Anna Thunman Silfverblad (Supergirl).

Att träffa barn som ibland lider av väldigt svåra sjukdomar sätter även spår hos vuxna människor med superkrafter.

– Det är klart att det kan vara jobbigt i bland, men det känns samtidigt bra att man gör någonting, säger Anna Simons (Catlady).

  • Jonas "Batman" Augustsson hade inte en chans när Theodor Burman fick ordning på spakarna. Foto:
  • Bakom dräkterna: Omar Assen, Ida Westin, Jonas Augustsson, Anna Thunman Silfverblad och Anna Simons. Foto:
  • Hanna Rydén gav en spindel till Spiderwoman. Foto:
1/

Läs mer om dessa ämnen

Nyköpings lasarettBarnWEBB_TV