Erik Zetterlund, 65, föreslås som ny ordförande för Oxelö energi av Moderaterna. Foto:

Tidigare hamnchef kan peta Benita Vikström (S): "Jag vet vilken kompetens jag har"

OXELÖSUND

Oxelösunds förre hamnchef Erik Zetterlund, 65, föreslås av Moderaterna till ny ordförande för kommunbolaget Oxelö energi.

– Jag vet vilken kompetens jag har och står till förfogande, säger han.

Efter att Socialdemokraterna nominerat tidigare kommunalrådet Benita Vikström till ordförande för båda kommunbolagen (Kustbostäder och Oxelö energi) har en strid blossat upp. Allianspartierna med oppositionsrådet Dag Bergentoft (M) i spetsen är upprörd och anser att Vikström som ordförande innebär att hon sitter på dubbla stolar med uppenbar risk för intressekonflikt.

S-ordförande Inge Ståhlgren har å sin sida sagt att Alliansen "inte har att göra med" vem de föreslår som ordförande.

Dag Bergentoft tänker ta strid för ordförandeposterna och föreslår nu Sten Nordlander, tidigare bostadsdirektör i Botkyrka kommun, till ordförande i Kustbostäder, och Erik Zetterlund i Oxelö energi.

Erik Zetterlund är i dag pensionär och har ordförandevana, Östsvenska handelskammaren, och politiskt styrda bolag, Oxelösunds kommun är delägare i hamnen. Han erbjöd sina tjänster, men säger att "inget annat parti än Moderaterna hade plats".

Han anser att kommunbolagen ska ha varsin ordförande.

– Det är två vitt skilda verksamheter och det är fel med bara en ordförande. Jag vet vilken kompetens jag har, vill man använda den så ser jag det inte så dramatiskt, säger han.

Läs mer om dessa ämnen

Oxelösund