Tobias hemmahobby blev välhumlad mikroöl

Nyköping/Västerljung

Instagrambryggaren Tobias Janius, från Västerljung men boende i Stockholm, har just levererat sin första sats öl till restaurang Ät i Nyköping.

Hur smakar ölet?

– Vi har gjort en riktigt välhumlad, på gränsen till onödigt välhumlad, öl som är väldigt fruktig och frisk med mycket tropiska frukttoner och citrustoner utan att den blir speciellt besk. Det är en pale ale i New England-stil, som är gjord på enbart ekologisk humle och malt. Den är disig och ser ut som juice ungefär, och smakar och doftar fruktigt.

Du har tagit fram ölet i samarbete med Morgondagens bryggeripub och ölkafé på Västkusten. Var kommer man att kunna dricka er IPA?

– Den här ölen kommer bara att gå ut till restauranger och pubar. Den ska ut och drickas fortast möjligt för den är som bäst när den är färsk.

– Det är restaurang Ät som gäller om man är sörmlänning. Sen har jag precis varit och lämnat ett fat hos gänget bakom hamburgerrestaruangen Flippin' Burgers i Stockholm. De öppnar ett nytt ställe som heter Lådan på lördag.

Hur poppis är småskaligt ölbryggande?

– Det poppar upp över allt just nu. Jag hörde nån säga att det registreras två nya bryggerier i veckan, så det händer otroligt mycket på hantverksölscenen i dag.

Kommer du att fortsätta med hemmabryggandet och instagrammandet på @automagisktbryggeri?

– Absolut. Under förra året bryggde jag i snitt en gång varannan vecka. Jag gör väldigt små batcher eftersom jag gör det hemma, så jag får ut mellan 14 och 16 liter per bryggning.

Vad har du för tips till andra hemmabryggare?

– SM i hembryggning nästa lördag i Solnahallen i Stockholm. Alla som är intresserade av öl och hembryggning tycker jag verkligen ska ta och bege sig dit. Det är många duktiga hembryggare som då faktiskt får servera sin öl, vilket är häftigt

Läs mer om dessa ämnen

platser/NyköpingVästerljungmat och dryck