• Henrietta Kozica är en självlärd bildkonstnär som började med graffiti för två år sedan. Hon tycker om att måla stort och när man gör graffiti blir konsten öppen för alla och det var också dagens tema, Torgfest för alla. Foto:
  • Den inplastade kommunala informationskuben var till för att barnen skulle få lära sig att måla graffiti. Men det var inte alla besökare som tyckte att det var en bra idé Foto:
  • Vid elvatiden på förmiddagen gick gruppen Gott & Blandat upp på scenen. Foto:
  • Hugo Ledberg, 5 år, fick en highfive av björnen Funky. Foto:
  • Nathan, åtta år, tyckte det var kul och att det gick bra när han fick testa att måla på baksidan av graffitikonstnären Henrietta Kozicas målning. Foto:
  • Sakta men säkert tog Henrietta Kozicas bild form på den tillfälligt uppställda graffitiväggen. Foto:
1/

Torgfest för alla på Järntorget i Oxelösund

Oxelösund
annons

Programblad på fem olika språk delades ut till besökarna på "Torgfest för mångfald" under lördagen. Det var föreningarna Ett Oxelösund för alla och Centrumföreningen i Oxelösund som bjöd in till fest på Järntorget.

Barndans, allsång, magdans, breakdance och graffiti var några av aktiviteterna som pågick under dagen. Solen sken och musik hördes i bakgrunden när graffitikonstnären Henrietta Kozica började forma sitt verk på den uppställda graffitiväggen. Henrietta kommer från Höganäs och har varit bildkonstnär i tio år men har sprayat i två år. Hon målar ofta naturmotiv och vill föra in skogen till städerna för hon tycker att naturen är viktig.

­­– Det passar bra att få visa upp konsten i det här sammanhanget, för konst är till för alla, säger Henrietta.

Henrietta tycker även att det behövs fler lagliga graffitiväggar och det är något som Oxelösund saknar.

Det framkom även kritik mot att barnen fick provmåla på kommunens informationstavla utanför Koordinaten. Även om informationskuben var inplastad med genomskinlig plast kunde det ge fel signaler om att måla på kommunens egendom, tyckte en besökare på torget.

Lotta Johnsson Fornarve, från föreningen Ett Oxelösund för alla, tycker att graffiti är en konstart och det är viktigt att barnen själva får lära sig hur graffiti fungerar.

– Jag tror att barnen förstår, de är inte dumma, säger Lotta och poängterar att hon är väldigt nöjd med dagen.

– Och vilket fantastiskt väder vi fick, avslutar hon.

Läs mer om dessa ämnen

OxelösundKonst
annons

Mest delat denna vecka