Tove Almqvist med priset. Foto:

Tove prisad på Fotbollsgalan: Årets genombrott

Fotboll

Nyköpingstjejen Tove Almqvist har svarat för årets genombrott i damallsvenskan. Den 21-åriga, tvåfaldiga svenska mästarinnan prisades för detta under Fotbollsgalan på måndagskvällen.

Tove Almqvist slog igenom stort som en offensiv mönsterbrytare i IFK Nyköping, där hon med fart och finess var ett ständigt orosmoment för motståndarförsvaren i division 1. Framfarten där gav ett allsvenskt kontrakt med Linköpings FC. Klubben hon tillhört sedan 2014.

– Tove är en ung och väldigt spännande mittfältare som har egenskaper som är ganska ovanliga i Sverige. Hon har en stor potential och det är en spelare som vi tror kan fortsätta sin utveckling på ett positivt sätt i Linköping, sa dåvarande LFC-tränaren Martin Sjögren till klubbens hemsida, i samband med att övergången offentliggjordes.

Sedan ankomsten dit har hon fått uppleva två raka SM-guld – och så här långt är hon bokförd för 51 allsvenska framträdanden (varav 33 från start) och tre mål. Hon har även fått uppleva ett och annat i landslagssammanhang. Sommaren 2015 var Tove en del av det svenska F19-landslag som gick hela vägen fram till guld i EM-slutspelet i Israel. Hon själv visade även framfötterna där och då – mittfältaren blev nämligen uttagen i turneringens allstar-lag tillsammans med skyttedrottningen Stina Blackstenius och lagkaptenen Nathalie Björn.

Och hon är knappast utanför radarn när det gäller A-landslaget. Hon kom förvisso inte med till sommarens EM-slutspel i Nederländerna, men var i alla fall en av 27 spelare som togs ut i den trupp som skulle spela två genrepsmatcher inför mästerskapet ifråga. Då under förra förbundskaptenen Pia Sundhages ledning.

Efterträdaren Peter Gerhardsson tog ut Tove till Sveriges match mot Kroatien – det vill säga första matchen i kvalet mot VM i Frankrike som avgörs 2019. A-landslagsdebuten i form av matchspel har dock inte kommit än.

Mer om Tove Almqvists framgångar HÄR

Men i går kväll landade alltså en merit av det tyngre slaget för Tove, som har Hargs BK som moderklubb. Utmärkelsen för årets genombrott i damallsvenskan alltså. I en tidigare intervju med SN sa hon så här som sin säsong:

– Jag är nöjd, men kunde ha fått ut mer. I år har jag en tränare som gett mig självförtroende och jag har spelat snabbare och smartare, varit mer fysisk. Kanske borde jag vara mer egoistisk, våga gå på avslut oftare eller slå den avgörande passningen. Jag har mer spelat säkert och bra.

Framtiden får utvisa om det blir ännu en säsong med de regerande svenska mästarinnorna.

– Mitt kontrakt med Linköping går ut, så det är ganska öppet. Men jag har redan börjat prata om framtiden med Linköping, sa Tove till SN-sporten precis i slutet av oktober månad.

Här är alla vinnare på Galan

Årets målvakt dam: Hedvig Lindahl (Chelsea Ladies FC).

Årets målvakt herr: Robin Olsen (FC Köpenhamn).

Årets back dam: Jessica Samuelsson (Linköpings FC/Arsenal FC).

Årets back herr: Andreas Granqvist (FC Krasnodar).

Årets mittfältare dam: Kosovare Asllani (Manchester City FC/Linköpings FC).

Årets mittfältare herr: Emil Forsberg (RB Leipzig).

Årets anfallare dam: Tabitha Chawinga (Kvarnsvedens IK).

Årets anfallare herr: Zlatan Ibrahimovic (Manchester United FC)

Damallsvenskans mest värdefulla spelare: Filippa Angeldahl (Hammarby IF FF)

Allsvenskans mest värdefulla spelare: Anders Christiansen, Malmö FF*.

Årets genombrott i damallsvenskan: Tove Almqvist (Linköpings FC).

Årets nykomling i allsvenskan: Pontus Dahlberg, IFK Göteborg*,

Årets tränare dam: Elísabet Gunnarsdóttir, Kristianstads DFF,

Årets tränare herr: Graham Potter, Östersunds FK*.

Årets prestation: Östersunds FK.

Årets domare: Pernilla Larsson och Kristoffer Karlsson.

Fotbollskanalens hederspris: Pia Sundhage.

Diamantbollen: Kosovare Asllani (Manchester City FC/Linköpings FC).

Guldbollen: Andreas Granqvist (FC Krasnodar).

*Vinnarna utsågs vid Allvenskans stora pris 7 november.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

IFK NyköpingTove AlmqvistSportfotboll
Relaterat