TV: Här lyfts det första föremålet in på nya museet

NYKÖPING
annons

Det blev en annorlunda arbetsuppgift när det första föremålet levererades till Sörmlands museum. Nu återstår ungefär 69 999 föremål till som ska stuvas in vid Spelhagen.

En fem meter lång "campingbåt" kom med lasten till Spelhagen på torsdagsmorgonen.

Träbåten, som transporterades från museets källarutrymme i Blommenhov, byggdes av arbetare på NK:s verkstäder i Nyköping redan 1937. Den skänktes av privatperson för snart 20 år sedan och klassas nu som kulturhistoriskt föremål.

Även om hissarna redan är installerade där den stora utställningssalen byggs, så uppstod vissa komplikationer när båten (museets längsta föremål) skulle stuvas in.

– Båten är för lång och går inte in i hissen, det upptäckte vi nu egentligen så vi fick lyfta in den i stället, säger Peter Ostritsch som är enhetschef för samlingar på Sörmlands museum.

Foto:

Tillsammans med sina kollegor följde han det något bökiga arbetet med att få båten på plats till våning två.

– Vi fick lösa det här först innan vi har byggt igen allt för mycket. Men det gick bra, vi hade en duktig och noggrann truckförare, säger Tom Westerdahl, platschef på NCC som bygger museet.

De ska vara klara i mars nästa år.

Ett annat tidskrävande arbete blir att få in övriga museiföremål i byggnaden – för de är närmare 70 000 i antal. Ungefär 14 000 kvadratmeter yta förfogar man över.

Peter Ostritsch, enhetschef för samlingar på Sörmlands museum. Foto:

– Samlingarna kommer att vara tillgängliga och användbara på ett helt nytt sätt. Vi utgår ifrån människorna och berättelserna som finns kopplade till föremålen. Det blir flexibelt på ett helt annat sätt, säger Peter Ostritsch.

Hösten 2018 ska museet öppna.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingSpelhagenSörmlands MuseumHistoria
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka