Foto:

TV: Så här upplever bilisten dig utan reflex

NYKÖPING

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka betydligt.

SN fick åka med trafikpolis Stefan Tranemyr för att uppleva hur en bilförare uppfattar gångtrafikanter. Med och utan reflex.

I Nyköping finns det flera övergångställen där det gäller att vara extra vaksam när man kör bil.

Till exempel på Västerleden, mitt på viadukten, finns ett övergångsställe där man får mötande bilarnas halvljus i ögonen. Där kan det bli svårt att se om någon vill passera övergångsstället.

Övergångstället vid teaterparken är en annan plats, där det kan vara svårt för bilförarna att upptäcka fotgängare som vill passera.

– Det är ganska mörkt och träden skymmer, menar Stefan Tranemyr.

För att få uppleva hur det är att möta en människa vid vägkanten utan reflex åker vi en liten bit utanför centrum på en grusväg och ställer upp en skyltdocka.

I en hastighet av 30 kilometer i timmen, med halvljus på, ser vi inte dockan förrän 30 meter innan, vilket är ett riktigt kort avstånd.

Men när dockan fick både reflexväst och reflex vid sidan ökade avståndet betydligt, upp till mer än hundra meter.

– Med en reflex som hänger så långt ner som möjligt vid sidan av benet som dinglar och en reflexväst, syns man bra i trafiken, säger Stefan Tranemyr.

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingTrafikWEBB_TVpolis
Relaterat