Herman Sommestad och Filip Sundberg har superkoll på larmnumret 112. Det visade de på fredagen, när de larmade räddningstjänsten. Foto:

TV: Ung duo larmade när lågorna slog ut – "de gjorde helt rätt!"

Nyköping

Herman Sommestad och Filip Sundberg såg eldslågorna slå upp från taket och ringde genast 112 – precis som de lärt sig. – Grabbarna agerade alldeles rätt, berömmer Stefan Karlsson, insatsledare på räddningstjänsten.

Herman Sommestad, 9, och Filip Sundberg, 10, var på en plan vid Rosvalla och lekte på fredagseftermiddagen. Plötsligt såg de höga eldslågor slå ut från taket på reningsverket på Brandholmen.

Raskt slog de 112, där SOS Alarm såg till att larma ut räddningstjänsten på stubinen. Under tiden instruerades grabbarna att gå i riktning mot branden, för att se om de kunde lämna närmare upplysningar.

– Då såg de att lågorna kom upp ur en skorsten, och kunde informera om det också, berättar Stefan Karlsson.

Väl på plats kunde räddningstjänsten konstatera att lågorna orsakades av krångel i reningsverkets process att återanvända gas.

Branden i skorstenen på nära håll. Men på långt håll ser det ut som att det brinner rejält i reningsverkets tak. Foto:

– Ibland måste de fackla av gasen genom skorstenen, vilket händer ibland. Det är en normal del av verksamheten, där upp till en och en halv meter höga lågor kan slå ut,berättar Stefan Karlsson.

På håll kan det mycket väl uppfattas som en rejäl brand på ett tak, enligt räddningstjänsten – vilket det lyckligtvis inte var fråga om.

Insatsledare Karlsson är mycket nöjd med såväl SOS Alarms som killduons agerande. Grabbarna själva är också tillfreds:

– De berömde oss och sa att vi gjorde rätt! säger Herman och Filip glatt, nöjda med dagens insats.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

RäddningstjänstenBrandholmenRosvallaBarnWEBB_TVbrand
Relaterat