Risken med att för få röstar i kyrkovalet är att det bara blir en kyrka för de aktivt kyrkliga. "Då blir den väldigt liten. Man måste även få andra att känna sig välkomna", säger han. Foto:

Ung kandidat gillar det traditionella

Nyköping
annons

Carl Sager är bara 19 år, men redo att ge sig in i kyrkopolitiken. Han hoppas att framtidens kyrka lockar ännu mer breda grupper.

Kyrkan måste värna de kyrkovana, mer traditionsbundna besökarna men samtidigt attrahera nya grupper genom att vara välkomnande och förklarande. Det säger Carl Sager, kandidat för Vår kyrka i Nyköpings församling.

Du är en av de yngsta kandidaterna, vad kan du bidra med i kyrkoarbetet?

– Jag kan ungdomsarbete väldigt bra och även gudstjänstlivet. Det är viktigt att prioritera barn och ungdomar, för de är framtiden.

Han hoppas att fler som inte är vana att gå i kyrkan ändå hittar dit, för att uppleva tystnaden och känna lugnet som ofta finns i kyrkobyggnader, men även för att känna att ingen är ensam.

Carl Sager

Ålder: 19.

Bor: Arnö, Nyköping.

Familj: Mamma, pappa, lillebror och två hundar.

Gör: Jobbar med konfirmander i Oxelösunds församling.

Intressen: Havet, både att vara på det och att se på det.

Aktuell som: Kandidat till Vår Kyrka i Nyköpings församling.

– Många ställer sig frågan, "vem är jag?" Det är viktigt att fler vill sitta i kyrkbänken och bara njuta, känna att det finns någon som lyfter och stöttar, hjälper en att fatta kloka beslut.

Han nämner att både präster och diakoner har tystnadsplikt. Men dem kan man prata om precis vad man vill, inte bara om Gud.

– Det ska inte kännas farligt eller läskigt att komma till kyrkan, oavsett om man är där för första gången eller gått i kyrkan i 50 år.

Själv föredrar han den mer traditionella mässa som firas i Alla Helgona kyrka, med en hög nivå på predikan. Samtidigt har den kyrkan på torsdagkvällarna ungdomsmässor, där de unga både deltar i och lyssnar till mässan.

Det kan vara svårt att blanda olika målgrupper, säger Carl Sager. Lätt att en del känner sig uteslutna. Ändå har han målet att både unga, gamla, barn och föräldrar om tio år kommer tillsammans och firar mässa på just söndagar.

Så röstar du

I Kyrkovalet väljer du vilka nomineringsgrupper du vill ge makten i lokala kyrkofullmäktige, i Strängnäs stift och i nationella kyrkomötet.

Man kan personrösta.

Senast på valdagen ska man ha fyllt 16 år och vara medlem i Svenska kyrkan.

Valdagen är söndag den 17 september, men på flera orter går det att förtidsrösta. Tag med legitimation och gärna röstkortet som du fått i brevlådan.

Men tills dess kan det vara bra att det finns olika kyrkor med lite olika slags mässor, anser han. Att det finns möjlighet att komma på morgonbön eller mässa en vardagskväll, eftersom aktiviteter söndagar klockan 10 ofta får livspusslet att kärva, med fotbollsträningar och annat.

– Sedan finns mycket annat, som körer, kyrkis och öppen förskola.

Språkkaféer tycker han är bra, men anser att kyrkan lyckats för dåligt med att värva nya medlemmar därifrån.

– Kanske kan man ha ett slags faddersystem. Att någon följer med intresserade till en mässa. Det är viktigt att visa den verksamhet vi har.

Franciskusgården tycker han är ett fint exempel på hur kyrka och kommun kan hjälpa varandra. Två våningar hyrs ut till förskoleverksamhet medan en våning används av församlingen.

– Närhet föder nyfikenhet. Vad händer när klockorna slår? Man kan avdramatisera kyrkan genom kyrkovandringar där det är spännande att kolla igenom hela kyrkan. Man kan ha historia- eller samhällslektioner i kyrkorummet. Vi måste försöka få till mer samtal. Men jag tror inte att vi lockar unga om en präst och en imam samtalar i kyrkan. Då måste vi komma ut i skolorna.

Vad vill du säga till 16-17-åringar som tänker att det ändå inte spelar nån roll vad de väljer?

– Gå och rösta ändå! Det är otroligt viktigt att använda den rättighet och möjlighet man har. Annars kanske de som röstar bara gör det solidariskt med sitt parti.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KyrkovaletSvenska kyrkanNyköpingPolitikreligion
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka