• Peter Eklund såg The Beatles spela i Borås 1963. Före spelningen passade han på att få sin nyinköpta singel signerad av grabbarna som bara ett par dagar efter Boråsbesöket slog igenom och blev världsstjärnor. Nu säljs rariteten på auktion. Foto:
  • Singeln som Peter Eklund säljer är "She loves you" med B-sida "I´ll get you". Foto:
  • Skivomslaget är dubbelsignerat av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr. Lennons autograf värderar Peter själv högst. Foto:
  • The Beatles när de spelade i Stockholm 1963. Foto:
  • Och i samma stad 1964, bandets sista spelning i landet. Foto:
1/

Unik Beatlessingel i Nyköping

NYKÖPING

Måndagen den 28 oktober 1963 var The Beatles i Borås. Det var även den då 15-årige Peter Eklund som passade på att få sin nyinköpta singel signerad av den relativt okända popgruppen från England. Singeln är nu till salu på Nyköpings Auktionsverk och buden kommer från hela världen.

— Vissa saker får man bara se en gång i livet. Den här singeln hör definitivt till de sakerna.

Sabina Granö, vd för Nyköpings Auktionsverk, höll på att tappa hakan när Nyköpingsbon Peter Eklund visade henne Beatles-singeln "She loves you" med B-sida "I´ll get you" tidigare i höstas.

Den må vara vällyssnad, omslaget med spruckna kanter vittnar om en skiva som gått rejält på repeat. Och håller att lyssna på gör den än i dag, för den som har en vinylspelare i gömmorna. Men det är autograferna, på båda sidor, som just nu betingar intresse från världens alla håll.

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr signerade den i skivaffären Waidele i Borås på eftermiddagen den 28 oktober 1963, timmar före de klev på scenen i Boråshallen. Peter Eklund, som då bodde i textilstaden, var på plats.

— Jag hade blivit ”Mods” och gillade all ny musik som kom från England. The Beatles hade jag hört på Radio Luxemburg och de var mina främsta idoler, även om de vid den här tidpunkten fortfarande var rätt okända. Jag skolkade faktiskt från skolan för att träffa dem i affären, säger han och fortsätter:

— "She loves you” hade gått upp som nummer ett på Englands topplista ett par dagar innan de kom till Sverige, på sin allra första utlandsturné. När de kom tillbaka till London den 31 oktober var de världsstjärnor och massor av fans möte dem på flygplatsen. Så det blev aldrig särskilt många fler obevakade signeringar med gruppen efter Borås, berättar Peter Eklund, omvärldsanalytiker och kulturgeograf som själv beskriver sig som en hängiven samlare som nu är i rensartagen.

— Jag var en av cirka 50- 60 som kom in och fick prata med de fyra grabbarna som satt vid ett bord med varsin penna. Ringo rökte hela tiden. George sade inget och John och Paul pratade och skämtade mest hela tiden. Utanför samlades plötsligt massor med folk och för att undvika kaos fick bandet gå ut bakvägen tillsammans med oss som släppts in för att träffa dem!

På den tiden kostade en singel 7 kronor, en EP 11 kronor och en LP 25 kronor.

— Sju spänn var svindyrt, men det var vad jag hade råd med. LP-skivan var liksom bara att drömma om, säger Peter Eklund som under sin modstid i Borås drog i gång Pophus 666.

— Haha, ja det är en annan story. Vi fick dit Eric Clapton, han spelade på en skoldans vi arrangerade.

Tillbaka 1963. Peter såg så klart även konserten med beatlarna senare på kvällen.

— Jag betalade sju kronor i entré, ståplats. Parkett kostade det dubbla. De var ett av flera band som uppträdde under kvällen och de spelade nio låtar, "Long Tall Sally", "Please Please Me", "I Saw Her Standing There", "From Me To You", "A Taste Of Honey", "Chains", "Boys", "She Loves You" och avslutade med "Twist And Shout". De var första gången som jag upplevde en konsert där publiken skrek och i slutet hörde man knappt vad The Beatles sjöng!

Året efter spelade de i Stockholm, en konsert som blev deras sista i Sverige.

— Den fick jag inte åka till för mina föräldrar, det tvingade med sin modsson på fjällvandring i stället..., säger Peter som sedan i städad protest årligen tillbringade somrarna i England på konserter och festivaler.

— Rökning och hashande var inget för mig, men jag älskade musiken och allt annat som kom med mods-eran!

Singeln som nu är till salu har varit en kär ägodel sedan dag ett. Så här i säljartagen kan han känna att den egna namningen av den kanske var lite olycklig.

— Vi lånade skivor mellan varandra jag och kompisarna och den här ville jag ha koll på och satte därför namnlapp på. Hade den inte suttit där hade värdet troligen varit högre. Men man vill ju använda sakerna. Det är samma som med den första tryckningen av The Velvet Underground and Nico från 1967. Albumets omslag är en bild av en banan, målad av Andy Warhol och bananen var avtagbar, med texten "Peel slowly and see". Hade man låtit bli det...ja..det påverkar ju värdet för alla oss som nördar in på samlande, skrattar Peter Eklund.

Handen på hjärtat, hur känns det att släppa singeln?

— Jag har nördat klart. Minnet är det viktiga, inte saker. Förhoppningsvis hittar den till rätt samlare någonstans i världen och jag och min kära hustru får en lång och efterlängtad resa till Japan.

Säljuppdraget är stort för Nyköpings Auktionsverk.

— Det finns inte många sådana här exemplar på samlarmarknaden och vi har fått samtal från internationella samlare och handlare sedan vi la ut den. Jag tror det även är stort för de kvarvarande beatlarna själva, det är en unik historia som kommer med en lika unik singel, säger Sabina Granö.

På fredagskvällen var budet på singeln uppe i hisnande 39.000 kronor.

Världsstjärnor

The Beatles första utlandsbesök var en turné till Sverige 23 - 31 oktober 1963. De uppträdde i Stockholm, Karlstad, Stockholm, Göteborg, Borås och Stockholm igen där spelade tillsammans med Lill-Babs i tv-programmet Drop-in från Gröna Lund. Strax därefter slog bandet igenom och spelade sig rakt in i musikhistorien.

År 2010 utnämnde Rolling Stone Magazine The Beatles till den bästa musikgruppen någonsin.

Auktionen med den unika singeln pågår fram till den 26 november under Nyköpings Auktionsverk på auctionnet.com.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

beatlesKulturKultur/NöjeKulturhistoriaMusik
Relaterat