Foto:

Granström: Svårt för Nyköping att ta emot nyanlända

NYKÖPING

Det kan bli svårt för kommunen att ta emot så många nyanlända som Migrationsverket vill under första halvan av 2017.

Det framgår i ett brev som kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) har skickat till Migrationsverket.

Bakgrunden är den bosättningslag som gäller sedan mars 2016. Enligt lagen ska alla kommuner i Sverige kunna anvisas nyanlända personer som har beviljats uppehållstillstånd.

Enligt Migrationsverkets siffror rör det sig om 21 702 personer över hela landet som kommer att omfattas av bosättningslagen under 2017.

Nyköpings kommun ska enligt lagen ta emot 135 av dessa, men under det första halvåret kommer det bli svårt att leva upp till kraven, menar Urban Granström.

Han ber därför Migrationsverket om att få vänta med anvisningarna till hösten.

"Nyköping har stor inflyttning i övrigt – totalt ökade kommunen med 662 invånare under 2016 – vilket gör boendesituationen extra ansträngd", skriver han i brevet till Migrationsverket och fortsätter:

"Nyköpings kommun har ambitionen att klara av statens uppdrag kring bosättning, men vill informera Migrationsverket att det för närvarande ser svårt ut att klara uppdraget till fullo under första halvåret 2017. Men vi hoppas kunna ta emot fler till hösten."

Kommunen rustar med byggnation av flera hyresrätter som ska stå klara under hösten.

"Det (anvisningen av nyanlända, reds.anm) kan då dessutom ske på ett sådant sätt som är långsiktigt hållbart både för kommunen och framförallt för de människor som ska starta om sina liv efter att ha fått uppehållstillstånd i Sverige", skriver Urban Granström till Migrationsverket.

Läs också

( 10 st )

Läs mer om dessa ämnen

Urban Granström (S)NyköpingBostadMigrationPolitik
Relaterat