Nyköpingsdelegationen, med kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) i spetsen, gästar Almedalsveckan i tre dagar. I fokus är Skavstaområdets och flygplatsens utveckling och framtid. Foto:

Utveckla Skavsta – Nyköpings tema under Almedalsveckan

Nyköping/Almedalen

Det drar ihop sig inför Almedalsveckan – och landets politiker och opinionsbildare vässar sina argument. Så även i Nyköping, där en grupp med kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) i spetsen förbereder avresa till Visby.

Under Almedalsveckan, med start söndag 1 juli, deltar Nyköpings kommun 2-4 juli meddelas det på kommunens hemsida. Årets satsning är att lyfta frågor om Skavsta flygplats och området däromkring, där utveckling och infrastruktur står i fokus.

I gruppen som infinner sig i Almedalen ingår representanter för såväl flygplatsen som kommunen, samt Skanska och Regionförbundet Sörmland. Bland annat hålls ett stort seminarium på tisdagen, där Max Hirsch, internationell expert på utveckling av moderna flygplatser, med fler experter deltar.

Skavsta flygplats, eller "Stockholm Skavsta flygplats" som den egentligen heter, har stor betydelse för Nyköpings utveckling och framtid. Lokala representanter för politik och näringsliv har en viktig roll i kampen för flygplatsområdets bästa. Almedalsveckan ger en bra chans att göra Skavstafrågorna kända. Foto:

Skavstas roll för Stockholms utveckling kommer också att belysas, vid ett mingel på måndagen. Bakom detta står Östsvenska Handelskammaren och Stockholm Business Alliance.

Joakim Lindholm, vice vd för Skavsta Flygplats, dyker upp i en Mälardalssoffa där samverkan inom besöksnäringen diskuteras.

I gruppen från Nyköping, som har ett stort antal möten inbokade, ingår Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande, Erik Carlgren, kommundirektör, Maria Karlsson, näringslivschef, Anna Selander, chef Samhällsbyggnadsenheten, Johan Palmqvist, projektledare för utveckling av flygplatsområdet på Samhällsbyggnadsenheten samt Christina Johansson, koordinator på Näringslivsenheten för samverkansarbetet Stockholm Skavsta flygplats, Regionförbundet Sörmland och Nyköpings kommun.

Enligt informationen på kommunens hemsida kostar kommunens närvaro totalt cirka 80 000 kronor.

Det här är Almedalsveckan

Almedalsveckan är världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. Det är gratis att vara med och öppet för alla.

Almedalsveckan började 1968 med att Olof Palme, dåvarande utbildningsminister, talade till folket från ett lastbilsflak i Almedalen. "Kom, Fråga, Lyss och Trivs" stod det i inbjudan till folket.

Sedan dess har det varje år hållts politiska tal i Almedalen, och åtskilliga spontana och planerade möten. Sedan 1991 har samtliga riksdagspartier varit representerade.

I dag är Almedalsveckan världens största demokratiska mötesplats, och anses som en förebild och plattform för alla som vill debattera samhällsfrågor.

Öppenheten och tillgängligheten under Almedalsveckan är unik både för Sverige och övriga världen.

Källa: www.almedalsveckan.info

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

Valet2018Regionförbundet SörmlandNyköpings kommunSkavsta FlygNäringslivPolitik
Relaterat