Vem skulle spela var om Nyköpingspolitiken utgjorde ett fotbollslag? Här är SN:s förslag. Foto:

Val 2018: Nyköpingspolitikernas startelva – så skulle lokalpolitiken se ut på fotbollsplanen

NYKÖPING

Det erfarna rödgröna laget spelar i höstens match mot uppstickarna i Allians-laget. Någonstans i mitten väntar SD på att få mer inflytande.

Det är inte bara val i år, utan även fotbolls-VM. Hur skulle det se ut om fullmäktigesalen var en fotbollsplan? Vem skulle spela på vilken position och vilka skulle deras styrkor vara? Här är SN:s förslag på Nyköpingspolitikens egen startelva.

SN:s sportchef Tomas Larsson kommenterar Nyköpings eget VM-lag. Foto:

* * *

MÅLVAKT

MÅLVAKT: Nicklas Franzén V Defensiv på plan, fångar många bollar, men initierar sällan spel på egen hand. Spelar känslomässigt och kan ibland bli irriterad på motståndarna när de attackerar. Foto:

Det rödgröna laget har spelat ihop i åtta år och känner varandra väl vid det här laget. Det kan gå lite slentrian i spelet emellanåt, mycket går på rutin och viss spontanitet skulle kunna pigga upp. De rödgröna har på senare tid gått på flera nitar och vädret har inte varit i deras favör under senaste året. Mögel, sviktande ekonomi och en och annan skandal har gjort att det har varit svårspelat för dem. I vissa frågor har de svårt att samspela med varandra, exempelvis frågan om Skavsta och Ryanair, liksom vinster i välfärden där de gröna spelarna hellre skulle passa till motståndarlaget än de röda lagkamraterna.

* * *

BACKLINJE

 • VÄNSTERBACK: Veronika Andersson S IFK-profil som kör ett bestämt spel både på planen och i politiken. Inte rädd för att ge sig på omöjliga bollar, men kan ducka när obekväma bollar kommer utifrån. Foto:
 • MITTBACK: Thom Zetterström SD Väntar på sin chans att göra skillnad på planen. Håller oftast med högerkanten, men rör sig sällan på plan och väntar mest in höstens stora match som han räknar med ska ge honom fler medspelare och med det en position på planen som de andra inte kan ignorera. Har senaste åren tvingats dra ett tungt lass när flera medspelare har lämnat walk over. Foto:
 • MITTBACK: Sofia Hallgren Remnert L Orädd spelare som sticker ut hakan och kan vara vass ibland, dribblar ofta på egen hand. Även hon kämpar för att vara med i planeringen av spelet i ett tidigt skede. När hon inte får det vill hon ha timeout och kräver då och då återremiss för sakens skull. Foto:
 • HÖGERBACK: Marita Göransson KD Tar gärna emot passningar från medspelarna, är korrekt på plan. Men kan ibland snäsa ifrån till domaren när denne försöker döma ofördelaktigt för högersidan. Foto:
1/

SN:s sportchef Tomas Larsson bedömer det som ett publikfriande lag, men skulle vilja se vissa förändringar.

– Veronica Anderssons (S) förmåga att hålla i gång snacket och handbollsbakgrunden gör henne, som jag ser det, given i kassen. Då måste Nicklas Franzén (V) ut på planen och här ser jag en spelare som är överallt på vänsterkanten med riktigt stort hjärta men blandat resultat – ungefär som argentinaren Erik Lamela i hans kära Spurs. Annars oroar jag mig mest över Urban Granströms (S) skadebenägenhet. Men får han bara vara hel blir det succé, relativt sett som Salah i hans kära the Reds, säger han.

* * *

MITTFÄLT

 • VÄNSTERYTTERMITTFÄLTARE: Sofia Amloh S Ung och hungrig. Satsar på högre divisioner och hoppas få spela på riksplanen i höst. Fortfarande ganska ny och lite oslipad, men har potential att gå långt, har drivkraft och engagemang. Foto:
 • INNERMITTFÄLTARE: Malin Hagerström MP Hennes lag har inte publiken med sig för tillfället, men hon kan ha en bra känsla för spelet och kämpar vidare och skjuter hårt på de gröna bollarna. Håller sig ibland bakom Urban Granström och kan synas relativt lite när det är match. Vissa bollar skulle hon hellre passa till högerkanten, men är bunden av sitt samarbete med vänstersidan. Foto:
 • INNERMITTFÄLTARE: Martina Hallström C Kämpar tillsammans med sina medspelare på högerkanten om att få ta del av spelet. Blir ibland frustrerad när passningar från andra sidan kommer i sista stund. För sent, tycker hon, för att hon ska vara beredd. Pratar gärna och länge, men skulle vinna på att komma snabbare till skott. Hon håller sig i mitten och passar gärna lagkamraterna på högerkanten. Kämpar för att få in fler spelare från landet på planen. Foto:
 • HÖGER YTTERMITTFÄLTARE: Petter Söderblom M Spelar sjyst, mån om fair play, men vill ibland samarbeta med motståndaren. Skolfrågorna dominerar på hans spelplan och han vill gärna släppa in privata spelare. Oroar sig för pojkars dåliga poäng. Foto:
1/

I det blågröna motståndarlaget i Nyköping är huvudspelarna däremot relativt nya för varandra och på plan. De stöttar varandra väl, men behöver mer speltid för att bli lika rutinerade som serieledarna. Däremot är motståndarna piggare än det rödgröna laget som har dominerat spelplanen de senaste åren och vars spel emellanåt kan te sig lite för trött för att vinna även höstens match. Men de blågröna har en tendens att bli frustrerade på plan, när bollarna inte hamnar där de vill, och de måste lära sig att hantera sin frustration.

Sportchef Tomas Larsson:

– Anna af Sillén (M) försöker ju bli en kreativ härförare, likt Emil Forsberg i VM-laget, men vi får se i sommar om hon lyckas.

* * *

FORWARDS

 • VÄNSTERFORWARD: Urban Granström S Kan uppfattas som lite tvär och butter, men är snabb på bollen (ibland är det svårt att hänga med), skjuter hårt och avslutar gärna med mål. Har ett tufft år bakom sig på plan med flera motgångar. Mögel och knackig ekonomi har satt käppar i hjulet för hans spel. Är emellanåt inte särskilt spelsugen under match. Kan låta bollar passera om de kommer från spelarna på högerkanten och väljer ibland helt enkelt att låta bli att svara. Foto:
 • HÖGERFORWARD: Anna af Sillén M Vass och rapp på plan. Tar gärna för sig och är sugen på att vinna. Fångar passningar från sina medspelare på högerkanten och skjuter gärna på mål. Ofta går bollen in, men ibland skjuter hon över mål. Vill fokusera på kärnverksamheten och inte lägga pengar på det hon tycker är onödiga supporterprylar. Foto:
1/

Helt för sig själva, och utan möjlighet att påverka spelet, är det nationalistiska laget, som mest bidar sin tid och räknar med att valresultatet i höst ger dem fler spelare på plan och därmed kan bli tungan på vågen när de väljer vilken sida de ska stötta i olika frågor.

* * *

AVBYTARE

 • Jan Bonnier M Spelar på känsla, går helst med bollen själv och har egna idéer för spelet. Kan vara underhållande att titta på. Foto:
 • Kent Pettersson S Underfundig, kommer ibland med oväntade passningar som kan vara svåra att ta emot av medspelarna. Har haft ett kämpigt år som ansvarig för skolan och när hårda bollar kommer från högersidan vill han ibland helst ducka.
 • Ulf Hansen SD Okänt kort. Ny och grön, men kan säkert trumma på vid sidan om. Har tidigare erfarenhet från kyrkan och musiken. Foto:
1/

* * *

Vem skulle spela var om Nyköpingspolitiken utgjorde ett fotbollslag? Här är SN:s förslag.

Läs mer om dessa ämnen

NyköpingVMVal 2018fotboll